Populația de reni sălbatici din regiunea arctică a scăzut la jumătate din cauza schimbărilor climatice

Populația de reni sălbatici, sau caribou, din Arctica a scăzut cu mai mult de 50% în ultimele două decenii din cauza schimbărilor climatice, conform unui nou studiu.

Raportul Arctic Report Card arată că populația a scăzut de la aproape 5 milioane la aproximativ 2.1 milioane de animale, din cauza schimbărilor climei și ale vegetației.

Renii și caribou sunt aceeași specie, însă turmele sălbatice din nordul Canadei și din Alaska sunt numite caribou. Aceste turme sunt cel mai grav afectate de schimbările climatice. Unele turme au scăzut cu mai mult de 90%, iar oamenii de știință sunt îngrijorați că acest declin va continua pe măsură ce vremea se încălzește.

„Observăm creșterea perioadelor de secetă în unele zone din cauza încălzirii climatice, iar încălzirea în sine duce la o schimbare în vegetație.”, a explicat pentru BBC News profesorul Howard Epstein, unul dintre cercetătorii implicați în studiu.

Lichenii, care sunt una dintre principalele surse de hrană ale animalelor, cresc la nivelul solului, însă încălzirea duce la răspândirea vegetației mai înalte și la dispariția acestor licheni.

Green Report Shop Transport ECO

O altă problemă este numărul de insecte, care sporește în regiunea arctică pe măsură ce temperaturile cresc.

„Dacă este cald și nu bate un vânt puternic, insectele sunt opresive și aceste animale își consumă multă energie încercând să înlăture insectele de pe ele sau să găsească locuri unde se pot ascunde de insecte.”

Ploaia este o altă problemă majoră. Creșterea precipitațiilor în zona arctică duce deseori la straturi tari, înghețate care acoperă tundra, împiedicând animalele să aibă acces la hrană.

Plantele din zona Arctică ar putea crește de două ori mai înalte până la sfârșitul secolului, contribuind la încălzirea globală

Oamenii de știință avertizează că umanitatea a deschis ușa „frigiderului lumii” și că încălzirea în Arctica va continua.

Raportul, realizat de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (Noaa), a ajuns la cea de-a 13a ediție. Managerul de program al cercetărilor arctice, Emily Osborne, avertizează că regiunea se află acum pe „un teritoriu neexplorat”.

„În toți anii de publicare a raportului, asistăm cum încălzirea continuă să crească. Și acest lucru contribuie la evenimente meteo extreme în alte locuri ale lumii.”

Printre alte informații importante incluse în raport se numără:

Poluarea cu plastic – contaminarea cu microplastice este în creștere în regiunea Arctică, fiind un pericol pentru păsările și viața marină care le pot ingera.

Temperatura aerului – în ultimii cinci ani, temperaturile au depășit toate recordurile precedente începând cu 1900.

2018, al doilea cel mai călduros an înregistrat vreodată în Arctica

Subțierea gheții marine: în 2018 gheața marină din Arctica a rămas mai tânără, mai subțire și cu o extindere mai mică decât în trecut.

Alge toxice: încălzirea Oceanului Arctic coincide cu extinderea algelor toxice în ocean, care amenință sursele de hrană.

spot_img

Ultimele știri