Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Plajele vor fi administrate de autoritatile locale

Deputatii- juristi au adoptat, marti, cu 16 voturi "pentru", trei "impotriva" si doua abtineri proiectul legislativ privind regimul juridic al falezelor si plajelor Marii Negre.

Potrivit actului normativ initiat de catre deputatii PSD Eduard Stelian Martin, Alexandru Mazare si Ioan Dida, falezele si plajele care au regim intravilan vor fi administrate de consiliile locale, iar cele cu regim extravilan de catre consiliile judetene.

Deputatul PSD Alexandru Mazare a explicat ca actul normativ se impune deoarece, in 2005, a existat o ordonanta de guvern prin care plajele au fost date in administrarea unor operatori "care nu aveau nici un fel de tangente cu acest sector economic".

"Practic, agentii reali, cei care isi desfasurau activitatea in turism, adica restaurantele, terasele si hotelurile, care aveau plajele inchiriate de la Apele Romane, s-au trezit cu contractele desfiintate abuziv".

Mazare a adaugat ca, in baza Ordonantei din 2005, falezele si plajele au fost date unor operatori care nu au facut altceva decat sa le subinchirieze la preturi exorbitante, in asa fel incat s-a ajuns la situatia in care hotelierii nu le-au mai putut include in pachetele lor de servicii.

Proiectul adoptat de catre Comisia juridica a Camerei Deputatilor stipuleaza ca autoritatile locale vor administra falezele si plajele in locul Regiei Nationale Apele Romane, iar redeventa sau chiria pe care o vor obtine in urma contractelor pe care le vor face cu operatorii, va merge in proportie de 50 la suta catre Ministerul Mediului si in procent de 50 la suta la bugetele locale.

"Exista o suma intreaga de obligatii pe care autoritatile locale trebuie sa le respecte, inclusiv toate normele de mediu care raman neschimbate. De asemenea, normele privind constructia pe plaje raman aceleasi, in sensul ca nu se va construi nimic, restrictiile fiind prevazute de Ordonanta 202 privind gospodarirea zonei costiere si de Legea privind protectia mediului", a declarat Mazare.

Deputatul PSD a subliniat ca actul normativ a fost initiat ca urmare a discutiilor cu agentiile de turism, operatorii si hotelierii.

Deputatii PD-L au votat impotriva adoptarii actului normativ, iar reprezentantii PNL s-au abtinut.

Proiectul legislativ a fost respins de Senat si urmeaza sa intre in plenul Camerei Deputatilor,
care va avea vot decizional.

spot_img

Ultimele știri