La Tuborg Green Fest, verde a fost doar sticla de bere

Marele eveniment Tuborg Green Fest s-a terminat. Bucurestenii au avut parte de toate – de la muzica electronica, silent disco, Zdob si Zdub, greii de la Guano Apes, Stefan Banica Junior, si pana la interminabilele gratare de mici si de rauri de bere.

Ce-a ramas dupa, nu-i greu de închipuit… Un covor gros de pahare de plastic, ambalaje si mucuri de tigara, care a acoperit, intr-un talmes-balmes fetid, ceea ce pana nu de mult se numea spatiu verde. Cat e de proprie organizarea unor concerte de o asemenea anvergura in Parcul Izvor? Cat ii costa pe contribuabili refacerea gazonului? Si cat e de sincera titulatura ”verde” a unui festival de pe urma caruia a ramas un parc cu aspect selenar? Reporterii Green Report au fost la fata locului pentru a va relata dintr-o perspectiva eco ceea ce, in numele distractiei, s-a intamplat cu unul dintre putinele colturi de verdeata din Capitala.

Parcul fara iarba

Cei aproape 30.000 mii de spectatori au luat cu asalt Parcul Izvor la nici o saptamana dupa ce alti 70.000 de fani ai Madonnei au facut prapad pe spatiul verde deja afectat de canicula. Daca titulatura de Green Fest i-ar fi dus pe multi cu gandul la un festival organizat in armonie cu natura, asteptarile au fost inselate inca de la intrare de covorul gros de gunoaie, care pe alocuri lasa sa se intrevada iarba distrusa si goluri mari de pamant.

”Palaria verde” a evenimentului a constat intr-un asa zis sistem de recompensare a celor care returnau pahare goale si in amplasarea de pubele de colectare selectiva. Sistemul de recompensare a fost superb, dar complet inexistent, in vreme ce pubelele de colectare selectiva s-au dovedit insuficiente pentru tonele de gunoaie generate in fiecare seara.

Sambata, la ora 18, in Parcul Izvor. Fanii trupei Guano Apes se adunasera deja, iar dinspre gurile de metrou grupuri de zeci de persoane se revarsau in continuare in parc. Unii spectatori s-au retras la terase la bere si mici, in vremne ce altii si-au luat berile si s-au asezat pe iarba sau pe banci. Desi cosurile de gunoi si tomberoanele de colectare selectiva erau la doar cativa zeci de metri, prin iarba zaceau PET-uri, pahare de hartie si de plastic si fluturasi promotionali. Printre toate acestea isi faceau loc sute de mucuri de tigara aruncate la intamplare.

“Si acum e mizerie si nici macar nu a inceput concertul. Eu, daca ma duc langa scena si fumez, nu am unde sa arunc tigara. Nici aici (la intrarea in parc – n.r.) nu sunt aproape cosurile si nici la mese, unde se bea si se fumeaza, nu sunt scrumiere. Cred ca trebuia sa se insiste pe partea ecologista a festivalului, desi e greu sa convingi atatia oameni sa aiba grija ce lasa in urma”, spune Dana Manea, 35 de ani, participanta la festival.

Verde cat un praf in ochi

Fanii dezlantuiti ai trupei Guano Apes au suportat cu stoicism norul gros de praf iscat de topaiala generala de la finalul concertului. Acordurile piesei ”Big In Japan” au declansat nebunia, moment in care unii spectatori cu plamanii mai sensibili au fost nevoiti sa se retraga din cauza aerului irespirabil. ”Cu mare regret, a trebuit sa ma departez de scena, pentru ca imi lacrimau ochii si ma apucase o tuse convulsiva”, povestea la finalul concertului Cristina, o tanara care sufera din copilarie de o sensibilitate la praf. ”Culmea culmilor, am iesit din multime ca sa ma ia in primire fumul de la gratarele cu mici”, s-a mai plans ea. Altii au fost mai inspirati si au venit echipati cu masti chirurgicale de protectie, insa nimeni n-a scapat de stratul gros de praf depus pe piele si pe haine. ”Parca am fost la sapa. Am praf in nas, in urechi.. de fapt peste tot”, radea o alta fana, Raluca, multumita totusi c-a reusit sa-si vada idolii.

Multi dintre participantii la concertul de sambata seara nu intelegeau legatura intre titulatura verde a festivalului si realitate. “Am fost si ieri si a fost mai mult decat jeg. E plin de praf si de gunoaie. Numai green nu e festivalul asta. Tot ce a fost verde a fost calcat in picioare. Chiar daca unii au cosul de gunoi la doi metri de ei, tot pe jos arunca. Eu as arunca mucul la cos, dar cand chiar nu gasesc niciunul n-am ce sa fac si il arunc pe jos”, ne-a spus Andrei Nanu, de 21 de ani.

Eco, doar la nivel de concept

Nu toti spectatorii au fost deranjati de covorul de pet-uri din Parcul Izvor. Unii dintre ei chiar au gasit si sens numelui festivalului. “Curatenia mi se pare ok si imi place ca dupa fiecare concert se face curat imediat, probabil de aia se numeste Green Fest. Sunt cosuri, am vazut si pentru hartie si plastic. Multi arunca pe jos pentru ca le e mai usor asa”, spune Stefan, 17 ani.

Cei de la Emagic, care au organizat festivalul, au fost destul de vagi in explicarea legaturii dintre numele “Tuborg Green Fest” si ecologie. “Incercam sa cream o legatura cat mai solida intre aceste doua concepte”, ne-a declarat Laura Coroianu, director executiv Emagic. Aceasta ne-a explicat ca in parcul Izvor nu este gazon, ci sunt doar plante precum mohor si sangele voinicului, plante care se usuca foarte repede vara.

Una peste alta, concerte de mare amploare au loc peste tot in lume in parcuri centrale. “Oricum, dupa fiecare eveniment, spatiul verde este refacut cu banii luati de la organizatori pe chiria parcului, asa cum se intampla in oricare alt parc din lume. Evenimente de acest gen se organizeaza in parcuri centrale in toata lumea, atat concerte cat chiar si festivaluri, cum ar fi spre exemplu festivalurile Wireless si Party in the Park din Hyde Park (Londra), Sziget (parcul de pe insula Obudai din centrul Budapestei), festivalul Exit din parcul fortaretei Petrovaradin din Novi Sad, Serbia, care este si monument istoric aflat in patrimoniul Unesco, festivalul Rock im Park din Germania, si exemple mai sunt”, a mai declarat, pentru Green Report, Laura Coroianu.

A venit ploaia si le-a luat…

Duminica dimineata, muncitorii Romprest adunau deseurile ramase cu o seara in urma in Parcul Izvor. “Lucrarile au inceput la 7 dimineata si stam aici pana la 12.00 – 13.00. Curatam tot chiar daca diseara se pune la loc”, ne-a explicat un muncitor Romprest.

In parc erau 20 de muncitori Romprest si estimau ca vor strange in jur de 200-300 de saci de gunoi. Deseurile sunt in cea mai mare parte pet-uri si pahare din plastic. Sambata au strans in jur de 500 de saci.

Duminca seara numarul de pet-uri de pe iarba a scazut foarte mult. Ploaia i-a tinut in case pe bucuresteni, iar in locul covorului de pahare din plastic de vineri sau sambata seara s-a instalat mocirla. Putinele smocuri de iarba ramase erau vanate de spectatorii uzi pana la piele.

Si spectatorii din ultima seara de festival s-au plans de faptul ca pubelele de colectare selectiva nu sunt la indemana. „Nu am dus paharele la cosul de gunoi, era prea departe, iar azi ca ploua nici atat nu o sa fac asta. Stam toti in cortul acesta mic si nu e niciun cos de gunoi, nu merg prin ploia ca sa arunc gunoiele selectiv”, se plange Magda. „Nu sunt suficiente puncte de colectare, insa mi-am dus paharul la cos. Nu cred ca este o locatie buna pentru un concert, iarba este distrusa si este mocirla peste tot”, spune, la randul sau, Stefania.

Ecologia nu a fost punctul forte nici al spectatorilor, bucurestenii aratandu-si din nou educatia precara in ce priveste protectia mediului. Unii au declarat deschis ca nu vor sa colecteze selectiv. „E clar ca parcurile nu sunt bune pentru concerte. Vineri era foarte mult praf, iar duminica era noroi cat vedeai cu ochii. Am aruncat paharele pe jos pentru ca oricum organizatorii sunt obligati sa faca curatenie”, spune Ciprian.

Spectatorii care au vrut sa fie eco si sa profite de oferta organizatorilor „un pahar plin pentru 10 pahare goale” au fost dezamagiti. „Am strans paharele pentru ca am citit undeva ca se da o bere la 10 pahare. Nu am primit nimic insa de la bar, am inteles ca au renuntat la ideea asta”, spune Adi in timp ce arunca pe jos paharele stranse.

Scorul final: 43 de metri cubi de gunoi

Potrivit datelor furnizate de operatorul de salubritate Romprest, in cele trei zile de festival au fost colectati 43 de metri cubi de gunoi, adica o medie de 16 metri cubi pe zi.

"Am strans 1000 de saci de gunoi. In fiecare zi au lucrat 22 de oameni si am folosit 15-20.000 de litri de apa pe zi", a declarat seful serviciului de salubritate Romprest, Aldescu Virgil.

Compostoarele, cisternele si masinile de periat au strans mai ales deseuri din plastic si carton, dar si gunoi menajer.

Miting pentru salvarea parcului

Ecologistii de la Ecoassist sunt scandalizati de distrugerea parcului Izvor si vor organiza miercuri in fata Primariei Generale un miting de protest fata de organizarea unor astfel de evenimente pe spatiu verde. “Se calca in picioare parcul si este un precedent foarte periculos pentru Bucuresti”, a declarat pentru Green Report Liana Buzea, presedintele Ecoassist.

Peste 50 de persoane vor protesta in fata Primariei si vor trimite un memoriu comisiei care si-a dat acordul pentru organizarea concertelor. “In urma discutiilor cu cei din comisie am dedus ca acordul s-a dat din ratiuni pur economice. Secretarul comisiei ne-a spus ca intelege punctul nostru de vedere, dar nu au cum sa respinga organizarea concertelor si nu au alta locatie”, a mai spus Liana Buzea. Cei de la Ecoassist sustin gasirea unor alternative pentru organizarea evenimentelor de o asemenea amploare, cum ar fi in afara Bucurestiului sau la Arenele Romane. “Primaria Capitalei si-a asumat campania “Capitala creste Verde” de ecologizare a Bucurestiului care nu se pupa cu astfel de decizii de a organiza concerte pe spatii verzi”, a mai spus presedintele Ecoassist.

Distrugerea Parcului Izvor nu s-a incheiat, insa, spune Liana Buzea, intrucat pe 20 septembrie urmeaza o noua serie de evenimente organizate aici in cadrul Zilelor Bucurestiului.

Bile verzi Bile negre
Colectare selectiva Pubele insuficiente si inaccesibile
  Nefunctionarea sistemului de returnare a pet-urilor
  Praf
  Distrugerea ierbii

 

 

Text si foto Green Report

spot_img

Ultimele știri