Evenimentul de Botosani: 700 milioane de euro investiti de suedezi intr-un parc eolian

In total, judetul nostru are programate investitii de aproape 900 milioane de euro in parcuri eoliene. Cel mai mare va fi la Paltinis, investitia fiind de 700 milioane euro, urmat de Sulita, cu o investitie de 100 milioane euro, si Tudora. Suedezi, spanioli si firme mixte romano-straine sunt interesate de afacerile cu vant din judetul Botosani.

O comuna din Botosani a semnat un parteneriat cu un consortiu suedez cu privire la realizarea unei investitii intr-un parc eolian. Costel Romanescu, primarul comunei Paltinis, aflata la granita cu Ucraina, a spus ca parcul eolian se va intinde pe teritoriul mai multor comune si ca investitia totala va fi de 700 milioane de euro.

Potrivit primarului, administratia locala va pune la dispozitia investitorilor suedezi mai multe suprafete de teren, care se vor alatura celor cateva zeci de hectare cumparate deja pe teritoriul comunei. Interesul suedezilor pentru Paltinis a fost tinut ascuns de primarul comunei care s-a temut ca speculatorii imobiliari sa nu achizitioneze masiv terenuri pentru a le vinde mai scump si a-i speria pe investitori cu preturile cerute. Lucrarile la acest parc vor incepe in cursul anului viitor.

„Noi discutam de foarte mult timp cu ei si ne-au spus foarte clar ca nu doresc sa faca publice aceste negocieri pentru a nu avea de suferit in primul rand in plan financiar ca urmare a interventiei speculatorilor imobiliari. Au facut foarte multe analize si masuratori, iar rezultatele obtinute i-au multumit. Cel mai probabil pe 10 sau 15 septembrie vom putea face mai multe precizari publice”, a declarat primarul Romanescu.

Sorin Grindei, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului, a spus ca grupul suedez a solicitat consultanta institutiei pe care o conduce, in cursul anului trecut, si ca de atunci au efectuat masuratori cu privire la intensitatea vantului in zona de nord a judetului.

„Analizele lor arata indicatori foarte buni pentru constructia unui parc eolian si ma bucur ca au ales sa ramana in judetul nostru. Ei s-au interesat la noi cu cine pot dialoga din administratia publica locala dintr-o zona care sa se preteze la aceasta afacere. Noi le-am recomandat Paltinis si alte cateva comune si ma bucur sa aud ca au ajuns la o intelegere. Comuna Paltinis beneficiaza si de acea curbura pe care este situata si prinde vant din toate directiile”, a spus Grindei.

Acesta a precizat ca primariile din judetul Botosani trebuie sa profite de pe urma potentialului dezvoltarii afacerilor bazate pe puterea vantului, care la noi este foarte ridicat si ar trebui sa fie deschise tuturor propunerilor de parteneriat in acest sens.

Afacerile care merg cum bate vantul, aduc investitii mari in judet

In judetul Botosani s-au mai obtinut deja autorizatii de constructii pentru doua parcuri eoliene, unul la Sulita si unul in comuna Tudora. Cel de la Paltinis va fi cel mai mare si va atrage investitia cea mai mare, cel putin pana acum. Cu o investitie estimata la 700 milioane de euro, Paltinis va detrona Sulita la categoria cea mai verde comuna din judetul Botosani. In total, cele trei parcuri eoliene vor atrage investitii de aproape 900 milioane de euro.

Parcul eolian de la Sulita a primit acordul de mediu din partea APM si era considerata cea mai mare investitie in producerea de energie „verde”, pana la acordul de la Paltinis, urmand sa se deruleze in urmatoarele 18 luni. Investitia totala de la Sulita va ajunge la 100 milioane de euro. Chiar daca la Tudora suprafata totala a parcului va fi de trei hectare, iar la Sulita de doar 2,7 hectare, capacitatea de productie de la acesta din urma va fi mult mai mare, deci vor fi mai multe centrale eoliene.

La Sulita proiectul va fi derulat de o firma din Spania si una din Bucuresti, iar la Tudora investitia va fi facuta de o firma din Cluj. Pentru cele doua parcuri eoliene, autoritatile au efectuat si un studiu de impact asupra mediului, la Sulita fiind o situatie mai complexa si prin faptul ca in zona sunt doua acumulari mari de apa, lacul Dracsani si iazul Sulitoaia.

Primarul comunei Sulita, Costinel Ciubotaru, a spus ca ca primul tronson al parcului va fi de 29 de centrale eoliene si ca va avea o capacitate de productie de 9MW, iar per total parc productia se va ridica la 60MW. Pe langa cele doua firme partenere la cel mai mare proiect de exploatare a energiei regenerabile, comuna Sulita va intra in asociere prin punerea la dispozitie a unui anumit teren pe care vor fi montate patru centrale eoliene. Primaria nu va primi energie electrica de la acest parc, insa se va alege cu asfaltarea a patru kilometri de drum comunal care-i vor fi predati spre exploatare.

spot_img

Ultimele știri