10 milioane de bucati de deseuri stranse din ape intr-o zi

Peste 10 milioane de bucati de deseuri au fost stranse din apele planetei intr-o singura zi, in 2009, potrivit unei statistici publicate marti de organizatia Ocean Conservancy. Printre cele mai ingrijoratoare evenimente a fost descoperirea unor papuci de plaja in regiunea arctica a Norvegiei, o dovada ca deseurile marine au devenit o problema globala, potrivit Reuters.

„Am descoperit slapi plutind la mal pe una dintre insulele din nordul indepartat al Norvegiei, in apropierea Cercului Arctic. Oamenii nu poarta slapi la Arctic, cel putin nu daca sunt sanatosi mintal. Cred ca lumea incepe sa inteleaga ca aceasta este o problema globala”, a explicat Philippe Cousteau, expert in conservare, fiul celebrului oceanograf Jacques Cousteau.

Raportul detaliaza cantitatea si tipul de deseuri pe care voluntarii le-au strans intr-o singura zi in 2009, de-a lungul coastelor a sase continente si pe malurile unor rauri. Campania de curatenie a avut loc pe 19 septembrie si a strans aproape o jumatate de milion de voluntari.

20% dintre deseuri ameninta sanatatea oamenilor

Peste 40% din totalul de deseuri au fost colectate in Statele Unite. Raportul realizat dupa campanie arata ca 20% dintre obiectele stranse sunt o amenintare pentru sanatatea oamenilor. Este vorba de deseuri medicale, aparate electrice si electronice sau masini.

O alta categorie de obiecte sunt un pericol pentru biodiversitate. Pe masura ce plasticul se degradeaza in apa oceanelor, el incepe sa se asemene cu planctonul. „Pestii si alte animale le inghit si astfel ingera toxinele pe care plasticul le absoarbe. Si ghici cine mananca pestii?”, se intreaba Philippe Cousteau.

Anul acesta, o campanie similara va avea loc pe 25 septembrie. Tot atunci, in cadrul proiectului Let’s do it Romania, gunoaiele din arealele naturale din toate judetele tarii vor fi stranse intr-o singura zi. Proiectul este organizat de asociatia EcoAssist care, pana in septembrie, intentioneaza sa mobilizeze autoritatile din toata tara alaturi de cei 3.500 de voluntari asteptati sa se inscrie in proiect.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri