Ouă de Paști: Vopsire sănătoasă, ambalaje sustenabile, pregătire eco și reducerea risipei

Tradiția vopsirii de ouă de Paști este una emblematică pentru România. În ultimii ani, din ce în ce mai mulți români au preferat să se întoarcă la metodele cu adevărat tradiționale și s-au îndreptat spre colorarea cu ajutorul plantelor sau chiar a hârtiei creponate.

Am adunat în acest articol informații pe care Green Report le-a publicat de-a lungul timpului.

„Vopsea” pentru ouă de Paști din plante

Pentru culoarea galbenă folosiți morcovi, coajă de portocală sau lămâie, iar pentru culoarea albastră sau roșie, puteți folosi frunze de varză roșie sau sfeclă roșie.

Sfecla roșie va oferi o culoare deosebită, care poate fi imprimată pe coajă ouălor, fără a avea efecte nocive asupra sănătății.

După ce se fieb timp de 5 minute, aceste ouă de Paști se scot din apă și se adaugă în sucul colorat de sfeclă, în care se țîn până capătă culoarea dorită. Acestea vor capătă nuanțe interesante, de la roșu, violet, până la mov sau albastru.

Culoarea verde poate fi obținută folosind frunze de spanac sau urzici, pentru culoarea portocalie folosiți morcovi sau coajă de ceapă albă, iar pentru culoarea maro, puteți folosi bețigașe de scorțișoară sau cafeaua.

Colorare cu hârtie creponată

 

Se va tăia hârtia în fâșii suficient de late pentru a putea înveli un ou și apoi se vor înmuia în oțet.

Între timp se fierb ouăle și apoi cât sunt încă fierbinți, se vor înfășură în hârtia creponată. Se vor lasă la uscat, după care se va desface hârtia și operațiunea e gata. Pentru a avea luciu, ouăle pot fi unse cu ulei sau cu grăsime animală.

Articolul complet: Vopsitul oualor de Pasti. Traditional este sinonim cu eco

Mai multe propuneri aici: 10 idei pentru un Paște în care îți arăți respectul față de mediu

Și aici: Cum poți prepara cu ușurință vopsea de ouă naturală

Ambalaje eco

În urmă cu câțiva ani, Cadbury a lansat și o gamă de ouă ecologice, denumite “Cadbury prețuiește ouăle”, care în loc să fie împachetate într-o cutie de carton sunt înfășurate într-o folie. “Cadbury prețuiește ouăle” reprezintă o reducere de 75% a consumului de plastic și de 65% a cartonului, față de ouăle împachetate standard, salvând astfel 2.000 de copaci.


Câtă energie consumăm pentru a fierbe ouăle de Paști

Pentru a fierbe şi vopsi ouăle de Paşti din întreaga țară sunt necesare ca panourile de energie fotovoltaice să furnizeze întreaga energie produsă timp de 3 zile.  În timpul sărbătorilor se estimează că se vor consuma circa trei ouă de persoană pe zi, ceea ce ar însemna că în total vor fi consumate circa 60 de milioane de ouă pe zi în România.

Este mult mai mult decât în Germania, de exemplu, unde sistemele de panouri fotovoltaice, mult mai numeroase decât cele de la noi, ar avea nevoie de doar o jumătate de zi”, susține compania energetică E.ON. Potrivit datelor oficiale din 2018, un român consuma în medie circa 267 de ouă pe an, ceva mai multe decât germanii, care consumă anual 233 de ouă, aşa cum rezultă din datele Ministerului German al Alimentelor şi Agriculturii, ceea ce înseamnă mai puţin de un ou pe zi în ambele cazuri.

Articolul complet: Pentru a fierbe şi vopsi ouăle de Paşti în România sunt necesare trei zile de energie solară

Reducerea risipei alimentare

Vrem să nu ne lipsească nimic la masa de Paște, dar această mentalitate ne face să cumpărăm de patru ori mai multă mâncare decât e necesar, iar resturile ajung de cele mai multe ori la gunoi. Iată ce poți să faci ca să previi risipa alimentară. „Vă sfătuim să încercați să faceți cumpărături în mod responsabil. Nu vreți să aruncați jumătate de frigider de mâncare după Paște, nu-i așa?! Cumpărați cumpătat, e mai bine, mai ieftin, mai responsabil”, a scris bucătarul Marius Tudosiei pe Facebook.

Potrivit Food Waste Combat, anual, românii aruncă o cantitate de alimente suficientă cât să fie umplute 127.500 de camioane. Aliniate în coloană, aceste camioane reprezintă distanța de la București până la München, potrivit unui articol despre reducerea risipei alimentare de Paști.

La nivel global, irosim anual peste 30% din alimentele produse. Conform de-clic.ro, în prag de sărbători, cantitățile de alimente care ajung la gunoi sunt cu 25% mai mari decât de obicei. În aceste condiții, vă propunem câteva rețete care să ne ajute să reducem risipa alimentară după Paște. Mai mult: Idei pentru resturile alimentare de la Paște: cum folosești ouăle fierte

Citește și:  Colecte de alimente. Ce sunt ele și cum ajută oamenii în nevoie?

Produsele pentru refugiați. Cum ajung la ei, cu ajutorul băncilor pentru alimente 

Ce pot face agenții economici pentru a reduce risipa alimentară?

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri