Vopsitul oualor de Pasti. Traditional este sinonim cu eco

In fiecare an, avem de ales cu ce vopsele ne vom colora ouale de Pasti, iar gama acestora este suficient de variata: vopsire la rece sau la cald, vopsea crema, vopsea marmorata, sidefata, fluorescenta sau daca ai “o cunostinta”, chiar cerneala tipografica.
Despre aceasta din urma nu sunt multe de discutat, oricat de aratoase ar fi ouale dupa vopsire, un lucru este cert, cerneala tipografica contine plumb si asta inseamna ca e toxica.

Metoda traditionala este si ecologica

Daca nu doriti sa folositi vopsele chimice pentru ouale de Pasti, puteti opta pentru colorarea naturala a acestora.
Va trebui sa tineti cont de faptul ca pe ouale albe se prinde cel mai bine vopseaua, iar ouale trebuie spalate foarte bine inainte de vopsire, sa fie perfect degresate, indiferent ce fel de vopsea folositi.

De regula, cu cat vei folosi un ingredient "mai" natural pentru vopsirea oualor, cu atat va dura mai mult ca vopseaua sa se prinda . Uneori, aceasta operatie poate dura si o noapte intreaga. Cu cat sunt lasate ouale la vopsit mai mult timp intr-un anumit amestec sau culoare, cu atat nuanta pe care o va capata coaja oualor va fi mai inchisa.

Produse naturale pentru vopsirea oualor

Pentru culoarea galbena folositi morcovi, coaja de portocala sau lamaie, iar pentru culoarea albastra sau rosie, puteti folosi frunze de varza rosie sau sfecla rosie.
Sfecla rosie va oferi o culoare deosebita, care poate fi imprimata pe coaja oualor, fara a avea efecte nocive asupra sanatatii.
Ouale fierte timp de 5 minute se scot din apa si se adauga in sucul colorat de sfecla, in care se tin pana capata culoarea dorita. Acestea vor capata nuanțe interesante, de la roșu, violet, pana la mov sau albastru.
Culoarea verde poate fi obtinuta folosind frunze de spanac sau urzici, pentru culoarea portocalie folositi morcovi sau coaja de ceapa alba, iar pentru culoarea maro, puteti folosi betigase de scortisoara sau cafeaua.

Vopsirea cu ajutorul hartiei creponate

Se va taia hartia in fasii suficient de late pentru a putea inveli un ou si apoi se vor inmuia in otet.
Intre timp se fierb ouale si apoi cat sunt inca fierbinti, se vor infasura in hartia creponata. Se vor lasa la uscat, dupa care se va desface hartia si operatiunea e gata.

Pentru a avea luciu, ouale pot fi unse cu ulei sau cu grasime animala.

Liviu Stoica

Citeste si Lumanarile de parafina, cu fitil de plumb, intoxica enoriasii

 

 

spot_img

Ultimele știri