Orasele monoindustriale, victime sigure ale inchiderii centralelor electrice neperformante

Sansa Romaniei de a atrage investitii in economie se bazeaza pe un pret competititv al energiei, iar acesta se traduce printr-o rata de profitabilitate mai redusa, a avertizat astazi directorul Hidroelectrica, Mihai David la conferinta ”Energia verde” organizata de Business Magazin. David a precizat ca in acest moment in Romania este necesara o restructurare masiva a sistemului, care ar trebui sa inceapa cu inchiderea grupurilor de productie energetica neperformante.

”Avem nevoie de fonduri pentru modernizare. A cheltui sume importante de bani in unitati care nu au clar niciun viitor e o problema de decizie. Au existat discutii legate de forta de munca si de toti acei oameni care lucreaza in domeniu. Dar lucreaza doar ca sa produca pierderi”, a mai spus David. Potrivit directorului Hidroelectrica, problema zonelor monoindustriale romanesti va fi foarte greu de rezolvat din punct de vedere social.

Necesitatea inchiderii unitatilor de productie depasite a fost subliniata si de directorul pentru Afaceri Corporatiste al CEZ, Adrian Borotea. ”Pe langa faptul ca sunt vechi, aceste centrale sunt si ineficiente. Trebuie facute investitii in tehnologii de ultima generatie care sa ne asigure un impact in pretul final al consumatorului din Romania”, a spus Borotea. El a adaugat ca, desi in prezent exista proiecte de energie regenerabila si multe cereri de racordare la reteaua nationala, s-a facut foarte putin pentru atingerea tintelor asumate de Romania.

Hidroelectrica face lobby pentru energia nucleara

Comisia Europeana a solicitat marirea capacitatii de racordare intre tarile membre, ceea ce inseamna ca Romania va trebui sa asigure statelor vecine accesul la piata energetica nationala. Acest lucru va conduce la cresterea competitivitatii pe piata interna.

Potrivit directorului Hidroelectrica, dezvoltarea pietei energetice romanesti va trebui sa tina cont de acest aspect, mai ales in contextul in care statele vecine isi dezvolta masiv capacitatile de productie, cum este cazul Bulgariei care construieste o noua centrala nucleara.

”Eu cred in viitorul in care Romania va dezvolta o noua centrala nucleara. Este clar ca energia viitorului este o combinatie intre cea verde si cea nucleara. Avand in vedere ca perioada de implementare a unui astfel de proiect este de circa 8 ani, iar costurile sunt substantiale, ar trebui sa ne apucam de treaba”, a conchis directorul Hidroelectrica.

Eficienta energetica va fi o alta prioritate pentru ca ar putea fi una dintre modalitatile principale de a tine facturile sub control, in contextul cresterii pretului energiei.  

 

spot_img

Ultimele știri