ONG-urile de mediu declara razboi autoritatilor

ONG-urile de mediu din Romania atentioneaza factorii decizionali ca vor trimite sesizari la Comisia Europeana privind problemele de protectie a mediului din tara noastra, in urma carora e posibila declansarea de noi proceduri de infringement.

Organizatiile atrag atentia ca starea mediului in Romania este catastrofala si acuza autoritatile publice ca nu doresc si nu fac nimic ca sa schimbe aceasta situatie. ONG-istii mai sunt nemultumiti de refuzurile repetate ale Guvernului de a accepta colaborarea cu societatea civila.

”Declaratia de razboi” a fost lansata de toate cele 75 de organizatii participante la Forumul ONG-urilor de Mediu, desfasurat in perioada 14-17 octombrie, la Brasov.

Nesfarsite strategii ramase in coada de peste

Cauza principala a problemelor mediului, identificata in urma dezbaterilor de la Brasov, este agresarea mediului in favoarea dezvoltarii economice, ignorandu-se faptul ca mediul este cea mai valoroasa resursa pe termen lung a Romaniei. Potrivit ONG-istilor, Guvernul Romaniei sustine prioritatile de dezvoltarea durabila doar declarativ, cu acte normative inaplicabile ori cu nesfarsite strategii si planuri de actiune nematerializate.

”Daca in acest moment <<costurile inactiunii>> de mediu nu sunt asumate de statul roman, speram ca plata unor penalitati financiare directe si considerabile in acest domeniu va urca protectia mediului in lista prioritatilor Guvernului Romaniei”, se arata intr-o declaratie comuna remisa de organizatiile participante la forum.

Guvernul exclude dialogul social cu ecologistii

Una dintre nemultumirile asociatiilor este legata de ignoranta Guvernului fata de initiativele si solutiile propuse de ONG-urile de mediu si mai ales de indepartarea acestora din sfera decizionala. Potrivit comunicatului, asociatiile de mediu sunt amenintate cu excluderea din cadrul oficial de dialog prin modificarea legii privind Dialogul Social. Aceasta mentioneaza la art. 85 ca Guvernul va numi ca membri in Consiliul Economic si Social romanesc reprezentanti dintr-o serie de domenii ale societatii civile, excluzand insa din lista sectorul de mediu.

Participantii la Forumul de la Brasov au identificat probleme punctuale grave ale mediului din Romania: situatia ariilor protejate si presiunea la care sunt supuse de nerespectarea legislatiei de mediu, practicile legate de exploatarea resurselor (minerit, cariere), managementul deseurilor, eficienta energetica si energia regenerabila, agresiunile asupra zonei costiere, energia nucleara si deseurile radioactive, poluarea apei si amenajarile hidrotehnice, spatiile verzi urbane, agricultura (organisme modificate genetic, neaplicarea masurilor de agro-mediu, seminte traditionale) si calitatea aerului.

Forumul ONG-urilor de Mediu, editia 2010 a fost organizat de Asociatia ALMA-RO, in parteneriat cu Fundatia TERRA Mileniul III, Asociatia Salvati Dunarea si Delta, Fundatia pentru Parteneriat si Ecopolis, cu sprijinul Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile si co-finantat de The Balkan Trust for Democracy.

Raluca Petrescu

spot_img

Ultimele știri