Nuclearelectrica da asigurari ca emisiile de tritiu nu prezinta risc

Reprezentantii Nuclearelectrica asigura populatia si autoritatile locale din Cernavoda ca nu exista niciun motiv de ingrijorare cu privire la emisiile de tritiu de la centrala nucleara.

Acestia au mai spus ca emisiile de tritiu sunt masurate zilnic, prin Programul de Monitorizare a Efluentilor Radioactivi, Gazosi si Lichizi, program verificat si aprobat de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN).

Din analiza emisiilor de tritiu in cei 10 ani de exploatare a centralei de la Cernavoda rezulta faptul ca acestea se situeaza sub 1% din limita reglementata prin lege (una dintre cele mai restrictive la nivel mondial) si sub 10% din constrangerea stabilita de catre CNCAN, sustin reprezentantii Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica a organizat joi la Cernavoda o dezbatere pe tema emisiilor de tritiu, la care au participat si reprezentanti ai Institutului Public de Sanatate Bucuresti, precum si ai Greenpeace. Cu aceasta ocazie, dr. Constantin Milu a declarat ca starea de sanatate a locuitorilor din Cernavoda nu este pusa in pericol. "Starea de sanatate a populatiei din Cernavoda este permanent monitorizata de Institut. Mai mult, locuitorii de aici sunt mult mai sanatasi decat locuitorii din alte zone", a spus acesta.

Precizarile companiei vin in urma acuzatiilor din partea expertul britanic Ian Fairlie care, in cadrul unei conferinte organizate de Greenpeace, a cerut oprirea planurilor pentru unitatile 3 si 4 de la Cernavoda si o analiza mai atenta a emisiilor de tritiu, pe motiv ca sanatatea populatiei este pusa in pericol de emisiile mari.

Ca urmare a afirmatiilor Greenpeace, economia orasului are de suferit, a declarat primarul din Cernavoda, Tiberiu Hansa. Acesta a aspus ca au aparut probleme imobiliare, din cauza faptului ca oamenii nu mai vor sa cumpere proprietati din zona reactorului, fiind ingrijorati de atentionarile expertului britanic.

"Vom ajunge, din cauza Greenpeace, sa fim de doua trei ori mai saraci decat in prezent. Deja se vad efecte in piata imobiliara", a spus primarul.

Nuclearelectrica va construi o instalatie de reducere a tritiului

Compania va investi circa 60 de milioane de euro intr-o instalatie de detritiere, au anuntat, joi, reprezentantii Nuclearelectrica. Prin aceasta, cantitatea de tritiu din apa grea va fi reduca de 4 ori, si, implicit, emisiile de tritiu vor fi reduse de cel putin 4 ori.

Finantarea se va face din surse proprii, iar lucrarile vor fi finalizate in 5 ani. Echipamentele pentru aceasta instalatie vor fi achizitionate de la furnizorii care au aprovizionat centrale din Coreea si Canada, au mai spus acestia.

spot_img

Ultimele știri