Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Monitorul de Vrancea: Proprietarii care se opun perdelelor forestiere, expropriate

Ministerul Agriculturii pregateste exproprierea proprietarilor terenurilor unde trebuie infiintate perdele forestiere de protectie. Persoanele care permit infiintarea de perdele forestiere pe terenurile pe care le detin vor primi o compensatie financiara. Pentru realizarea impaduririi terenurilor degradate pot fi accesate fonduri publice nerambursabile pentru consultanta, proiectare, plantare si intretinerea plantatiilor forestiere.

Proprietarii terenurilor unde trebuie infiintate perdele forestiere de protectie ar putea fi expropriati daca nu isi dau acordul pentru infiintarea plantatiilor. Aceasta posibilitate este prevazuta intr-un proiect de lege elaborat de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). O situatie de la Directia Agricola Vrancea arata ca, in anii anteriori, ar fi trebuit infiintate 58 hectare de perdele forestiere de protectie a cailor de comunicatii, insa, desi erau rea-lizate studii de fezabilitate si erau alocate fonduri, proiectul nu a fost reali-zabil din cauza opozitiei proprietarilor de terenuri.

Exproprierea este necesara deoarece infiintarea perdelelor forestiere de protectie este obligatorie, atit pentru persoanele fi-zice, cit si pentru cele juridice, in cazurile in care, prin studiile intocmite, se prevede necesitatea rea-lizarii acestora prin hotarire a Guvernului, asa cum se arata in legea 289 din 2002. MAPDR a rea-lizat si un proiect de Ordonanta de Urgenta a Guvernului cu privire la impadurirea terenurilor degradate, care a fost avizat de Ministerul Me-diului si care, in prezent, se afla la Ministerul Administratiei si Inter-nelor pentru avizare.

Persoanele care permit infiintarea de perdele forestiere pe terenurile pe care le detin vor primi o compensatie financiara corespunzatoare suprafetei efectiv ocupate de arbori. Compensatia financiara ajunge pina la de 10 ori pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior, respectiv 86 lei/metru cub, la hectar. In plus, pentru terenurile pe care se realizeaza perdele fo-restiere de protectie, detinatorii acestora nu datoreaza taxele si impozitele prevazute de lege. Administrarea per-delelor forestiere de protectie se realizeaza de catre ocoalele silvice din cadrul Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva.

Pentru impadurirea terenurilor degradate trebuie parcurse mai multe etape. Astfel, trebuie infiintate, prin ordin al prefectului, comisii comunale, orasenesti sau municipale. A doua etapa este inregistrarea cererii de constituire a unui perimetru de ameliorare, care poate fi facuta de Agentia de protectia mediului, ocolul silvic, proprietarul terenului degradat sau alte persoane juridice sau fizice interesate. Cererea trebuie sa fie insotita de documentele de proprietate aferente terenurilor degradate. Perimetrul de ameliorare trebuie identificat si deli-mitat de catre comisiile de specialisti care vor elabora concluzii, respectiv do-cumentatii cu acordul proprietarilor.

Documentatia se transmite pentru aprobare la MAPDR, care, dupa verificare, o va transmite la Inspectoratul teritorial de regim silvic si de vinatoare pentru inclu-derea in proiectul de program de investitii. Ul-timele etape privesc derularea contractelor de proiectare si a celor de lucrari efective. Terenurile degradate si poluate, incluse in perimetre de ameliorare, ramin in proprietatea detinatorului si sint scutite de taxe si impozite catre stat, judet sau comuna, pe timpul cit dureaza ameliorarea lor.

In editia de miine a „Monitorului de Vrancea“ veti afla cum pot fi accesate fonduri pentru infiintarea de plantatii fo-restiere, executarea de lucrari silvice, drumuri forestiere etc.

spot_img

Ultimele știri