Focsanenii vor plati tarife mai mici pentru gunoiul menajer peste aproximativ doi ani. Este perioada estimata de conducerea CUP Salubritate pentru amortizarea investitiei in statia de sortare a gunoiului din incinta rampei din Golesti. Statia a fost inaugurata, ieri, de primarul Decebal Bacinschi, alaturi de viceprimarii Bogdan Matisan si Vasile Dobre, dar si de Viorel Profiroiu, directorul CUP Salubritate.
Primul balot de pet-uri a fost realizat, ieri, la statia de sortare a gunoiului menajer din Focsani. Statia realizata de CUP Salubritate este gandita pentru a valorifica pet-urile, hartia, sticla si metalul din gunoi, dar si pentru a presa deseurile, astfel incat sa fie redus volumul transportat catre punctul de preluare de la Haret. Constructia a fost facuta exclusiv din banii CUP Salubritate, iar directorul Viorel Profiroiu a marturisit ca a avut ca suport doar o revista de specialitate.
„Statia este o consecinta a necesitatii reducerii costurilor de operare pentru noi, dar si in concordanta cu OUG 196/2005 care ne impune sa reducem casetele de gunoi cu 15%. Am facut un jgheab de deversare in care masinile de gunoi vor descarca. De acolo, gunoiul ajunge pe o banda de preluare dupa care ajunge in statia efectiva de sortare. Avem 10 posturi de sortare cu sticla, pet, hartie si metal. Fiecare angajat are sarcina de a sorta o anumita cantitate si un anumit tip de gunoi. De acolo se vor duce in huse de preluare dupa care ajung in presele de hartie si pet. Statia este dotata cu vestiare pentru muncitori, grup sanitar, fosa septica“, a explicat Viorel Profiroiu.
Directorul CUP Salubritate a promis ca, in conditiile in care statia de sortare se va dovedi profitabila, respectiv dupa amortizarea investitiei, ar putea scadea pretul la gunoiul menajer cu pana la 30%. „La 1 iunie 2009 rampa de gunoi de la Golesti a fost inchisa si transformata in rampa de tranzit. Avem de transportat gunoiul menajer la Haret, ceea ce inseamna ca facem 66 de kilometri dus-intors. Din aceasta cauza s-a impus majorarea pretului de la 4,5 lei la 8,5 lei de persoana“, a aratat viceprimarul Vasile Dobre.
La punctul de colectare de la Haret se transporta, lunar, circa 10.000 metri cubi de gunoi menajer de pe raza orasului Focsani. „Volumul ocupat de un balot de pet-uri este de peste patru ori mai mic decat bidoanele nepresate. La Haret platim 15 lei pentru un metru cub de gunoi plus transportul. In momentul de fata putem spune ca reducem simtitor cheltuielile cu aceasta statie de sortare si presare“, a concluzionat Viorel Profiroiu.
Spor de toxicitate
Lucratorii sunt dotati cu echipament special si masti pentru a reduce toxicitatea inhalata. Ei primesc un spor de toxicitate din partea societatii de salubritate, astfel ca ajung la un salariu lunar de circa 800 de lei. Directorul CUP Salubritate a mai precizat ca in viitor investitiile vor continua si s-ar putea lucra chiar in schimburi. Cu toate ca a costat circa 350.000 lei, statia nu are in prezent apa curenta pentru cei 14 muncitori. „In primavara intentionam sa foram un put pentru a rezolva si acest inconvenient“, a adaugat directorul Profiroiu.
Primul balot de pet-uri
Statia de sortare manuala a realizat primul balot de pet-uri chiar in fata autoritatilor locale. O masina de gunoi cu o capacitate de 8 metri cubi a fost descarcata in cuva speciala prevazuta cu un ax dintat. Cele doua prese ale statiei, realizate tot din materialele CUP Salubritate, au fost puse in functiune si au dat primul balot de bidoane din plastic. „E o surpriza placuta din partea CUP Salubritate realizarea acestei statii. Am facut tot posibilul pentru ca autorizatiile si avizele sa iasa cat mai repede pentru a nu intarzia darea in folosinta“, a spus primarul Decebal Bacinschi. Chiar daca la finalul procesului, in containerele de depozitare se mai puteau zari bidoane de plastic sau resturi de metal, directorul Profiroiu a pus acest amanunt pe seama experientei angajatilor.