Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romania Libera: Reabilitarea blocurilor, ce se poate face?

Reabilitarea termica a blocurilor din condominiu a fost una dintre cele mai bune idei din ultimii ani. Multa lume se bucura ca lucrarile de reabilitare termica se fac gratis, dar nu stiu ce-i asteapta pe urma, daca lucrarile sunt facute de mantuiala. Am primit din partea dr. ing. Ioan Mateescu o informare privind lucrarile facute intr-un caz concret. Ne intereseaza mai putin de a arata cu degetul sau a reclama, ci sa oferim informatii practice pentru ce se poate face astfel ca lucrurile sa nu ia o intorsatura nefericita.

Spuneti-ne pe scurt povestea dumneavoastra.

M-am bucurat foarte mult cand am auzit ca blocul meu este inclus in programul de reabilitare termica, mai ales ca sunt inginer instalator si auditor energetic. Impreuna cu cativa specialisti si cu comitetul de bloc am inceput sa investigam de ce e atata graba iar repede am inteles ca nu exista nici un control iar lucrarile se executau prost.

Dati-ne exemple concrete.

Prin proiect, terasa trebuia sa fie curatata pana la stratul de hidroizolatie existent. Trebuiau scoase placile din beton care faceau terasa circulabila, trebuia scos nisipul, reparata hidroizolatia existenta. Abia apoi urma sa se lipeasca placi din polistiren avand o greutate specifica de 30 kg/mc, sa se refaca hidroizolatia cu trei straturi, protejarea si lestarea suprafatei terasei cu o sapa slab armata.

Termoizolatia si hidroizolatia terasei, prin proiect, are continuitate pe atic, unde ar fi trebuit sa se monteze si guri de aerisire pentru eventualele infiltratii de apa care, in perioadele calde ale anului, se evapora. Fara aceste guri de aerisire, hidroizolatiile se vor umfla, facand « basici », care pot sparge continuitatea hidroizolatiei. Sistemul de evacuare a apei pluviale de pe terasa a fost, de asemenea, prost executat. Nu au fost facute aerisiri pentru evacuarea vaporilor de apa degajati de la apa care sigur va patrunde in spatiul dintre placa de baza a terasei si hidroizolatie. Nu se folosesc materiale bune, in primul rand polistirenul, in detrimentul calitatii.

La ce ne putem astepta?

La o terasa executata asa cum am aratat, la primul vant mai mare, sigur se va realiza o suctiune pe terasa, o depresiune, si toata terasa poate fi smulsa si aruncata de pe bloc; s-au vazut si acoperisuri destul de bine ancorate care au fost astfel smulse. Polistirenul pus pe terasa ar fi ca un fulg daca nu este bine ancorat (lipit) si nu se lesteaza cu o sapa de ciment sau cu placi din beton.

Daca se foloseste polistiren care nu rezista la compresiune (cu o greutate specifica sub 25 kg/mc), din cauza deformarilor se strica rapid hidroizolatia si va curge apa in apartamentele de la ultimul etaj. In cazul in care termoizolatia si intreg sistemul nu sunt bine ancorate, in cativa ani, o sa vedem numai nenorociri.

Pe langa accidente, costurile de reparatii suportate de locatari vor fi mari, avand in vedere ca numai montarea unei schele costa o avere.Dupa primele anotimpuri reci stratul izolator se poate desprinde de pe pereti iar tamplaria prost montata poate produce igrasie pe peretii interiori.

Ce se poate face daca se constata sau se banuiesc nereguli?

Se poate comunica la Inspectoratul de Stat in Constructii. In cazul prezentat raspunsul a fost prompt si s-au dispus remedierile corespunzatoare, care au fost comunicate si executantului

Bine de stiut

Trebuie sa existe un diriginte de santier. Beneficiarul (primaria), constructorul si proiectantul trebuie sa vina pe santier pentru a da in primire lucrarile impreuna cu comitetul de bloc. Acesta va participa si la receptia finala.

La peretii exteriori trebuie folosit polistiren EPS 80F destinat fatadelor.

Fixarea suplimentara a placilor termoizolatoare se realizeaza cu ajutorul diblurilor (in general 6 dibluri/mp).

Este necesara ancorarea mecanica, pe langa adeziv, la beton normal, zidarie din caramizi pline, beton agregat usor si beton celular autoclavizat.

spot_img

Ultimele știri