Modificarile aduse Codul Silvic permit “defrisarea" Romaniei

Coalitia pentru Mediu din Romania solicita Camerei Deputatilor sa retrimita la Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice proiectul de act normativ care modifica si completeaza Codul Silvic, pe motiv ca propunerile aduse de acesta incalca chiar principiile ce stau la baza gospodaririi padurilor.

"Modificarile aduse Codului Silvic de Raportul Comun al Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice si al Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic ar permite exploatarea intr-un singur an a posibilitatii de productie de lemn pe 10 ani, includerea padurilor in intravilan (lucru care ar insemna, practic, afectarea integritatii fondului forestier). Mai mult, prin modificarile aduse de acest Raport Comun se propune conservarea a 3,8% din padurile noastre (cele virgine) restul de 96,2%, fiind supuse unor tratamente intensive de exploatare", afirma Coalitia.

Astfel, Coalitia pentru Mediu din Romania a sesizat vineri asupra proiectului ce modifica si completeaza Legea nr. 46/2008 (Codul Silvic), afirmand ca proiectul inregistrat cu PLx. 573/31.10.2011 propune modificari ale Codului Silvic care incalca chiar principiile ce stau la baza gospodaririi padurilor, se arata intr-un comunicat al ONG-urilor.

14.00

Normal
0

false
false
false

EN-US
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Harta taierilor de paduri din Romania

Un alt element important, afirma Coalitia pentru Mediu, este acela ca proiectul de modificare a Codului Silvic atinge jumatate din articolele acestei legi. In acest context, discutiile trebuie purtate nu pe modificarea actului normativ curent, ci pe conturarea unui nou act normativ, cu o dezbatere publica pe masura.

"Avand in vedere situatia clara constatata in teren, va solicitam imperios sa votati trimiterea acestui proiect inapoi la Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice. Astfel va putea fi adoptata o solutie cu adevarat durabila si responsabila pentru fondul forestier national si pentru protejarea comunitatilor locale", mai spune Coalitia, intr-un comunicat.

ONG-urile de mediu au initiat "Harta taierilor de paduri din Romania prin care sunt initiate actiuni de identificare si sesizare a taierilor de paduri catre autoritati in vederea identificarii legalitatii acestora. In acest moment, sunt identificate 1.225 de puncte pe aceasta harta (doar pe baza imaginilor din satelit), iar vizitele in teren releva ca practica taierii padurilor, inclusiv in ariile protejate, este "salbatica".

Gabriel Botezatu
 

 

spot_img

Ultimele știri