Ministrul Mediului solicită soluționarea urgentă a cazurilor de infracțiuni silvice

Parchetele și instanțele de judecată ar trebui să soluționeze mai repede cazurile de infracțiuni silvice devreme ce domeniul forestier este unul care ține de siguranța națională, a susține ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer.

Cristiana Pașca Palmer

Le mulțumesc autorităților judiciare pentru implicarea lor în instrumentarea cazurilor de infracțiuni din domeniul silvic. Știm că aceste cazuri sunt deosebit de complexe, necesită un volum consistent de lucru, însă vă spun sincer că mi-aș dori să văd o mai mare efervescență din partea parchetelor și instanțelor de judecată în ceea ce privește cazurile de infracțiuni forestiere. Având în vedere că domeniul forestier este unul care ține de siguranța națională este foarte importantă soluționarea urgentă a cazurilor de infracțiuni silvice”, a declarat Cristiana Pașca Palmer.

100 de noi sancțiuni și dublarea valorii celor existente

Guvernul României a aprobat în ședința de miercuri, 31 august 2016, OUG pentru modificarea și completarea Legii nr.171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.

Astfel, personalul silvic care autorizează exploatări de masă lemnoasă în plus față de ceea ce este prevăzut în amenajamentul silvic, adică peste ceea ce se numește în termeni tehnici “posibilitatea legală”.

Conform documentului oficial, pe lângă plata amenzii, personalul silvic va fi obligat să achite o sumă egală cu produsul dintre volumul depășit și prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior.

De asemenea, OUG introduce peste 100 de noi sancțiuni, iar pe cele deja existente cuantumul amenzilor a fost cel puțin dublat.

Astfel, pentru tăierea, ruperea, distrugerea fără drept de arbori, dacă fapta nu este încadrată ca infracțiune silvică, se va plăti o amendă cuprinsă între 1000 și 12.000 de lei, iar masa lemnoasă se va confisca. Până acum, sancțiunea era cuprinsă între 500 și 5000 de lei.

În ceea ce privește autorizarea de exploatări forestiere în pădurile virgine, în vechea reglementare nu exista niciun fel de sancțiune. Acum a fost introdusă o amendă cuprinsă între 20.000 și 30.000 de lei.

Pentru transportul de masă lemnoasă fără proveniență legală, contravenția era, până acum, cuprinsă între 2000 și 5000 de lei. Cuantumul amenzii s-a majorat la o valoare cuprinsă între 3000 și 10.000 de lei, iar ca măsură complementară, pe lângă confiscarea materialului lemnos, s-a introdus și confiscarea mijlocului de transport.

Un alt element de noutate vizează societățile comerciale care exploatează masă lemnoasă. Acum există un sistem de puncte de penalizare, asemănător cu cel aplicat în cazul conducătorilor auto. Astfel, în momentul aplicării unei sancțiuni contravenționale, operatorul economic va primi și puncte de penalizare, în funcție de cuantumul amenzii.

Operatorului economic care acumulează un număr de 25 de puncte de penalizare, îi va fi interzisă participarea la orice licitație de masă lemnoasă provenită din fondul forestier propietate publică, pentru o perioadă de 6 luni.

De asemenea s-a luat decizia de a se crea o platformă informatică ce va conține toate sancțiunile pe care agenții constatatori le aplică pentru contravenții silvice.

spot_img

Ultimele știri