Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Ministerul Mediului sesizează IPJ Sibiu în cazul ursului împușcat

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) va transmite, în cursul zilei de astăzi, o sesizare către Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu, prin care solicită o anchetă care să stabilească cât mai precis condițiile în care ursul a apărut în oraș.

urs

Precizăm că zona județului Sibiu nu este considerată un areal dezvoltat al ursului brun, conform analizei Fișelor Fondurilor de Management Cinegetic. Ca atare, Ministerul ia în calcul și posibilitatea ca apariția ursului în zona locuită a orașului să fie rezultatul unei activități ilegale: eliberarea voluntară a unui urs ținut ilegal în captivitate, evadarea unui urs din captivitate, transportul ilegal etc”, se arată într-un comunicat al MMAP.

De asemenea, MMAP a solicitat Direcției Sanitar Veterinare analize care să determine starea de sănătate a ursului înainte de împușcare, inclusiv să stabilească dacă exemplarul a fost tranchilizat anterior ajungerii în oraș.

Cât privește intervenția autorităților locale în acest caz, precizăm că Ministerul Mediului nu a fost solicitat pentru a acorda derogarea de împușcare. Necesitatea unui astfel de demers din partea echipei de intervenție, în situația dată, va fi stabilită de organele de anchetă abilitate”, se mai arată în comunicatul MMAP.

Înființarea de urgență a Serviciului de Urgență pentru animale Sălbatice

Într-o postare pe pagina de Facebook a WWF România, reprezentanții organizației susțin că incidentul de la Sibiu ne arată că este nevoie urgent de înființarea Serviciului de Urgență pentru animale Sălbatice.

Este clar că în astfel de situații este nevoie de un regulament privind modul de intervenție și oameni instruiți să poată interveni calm și eficient. Serviciul operaționalizat în toate zonele cu potențial de conflict om-animal ar trebui să aibă competențele și dotările necesare încât să ne asigure că, de fiecare dată, se ia decizia corectă și se intervine calculat, căutând în primul rând soluții care să nu implice împușcarea animalelor. În lipsa unui sistem de intervenții și a unei proceduri clare, astfel de cazuri vor tot apărea, iar reacția autorităților va lăsa loc interpretărilor”, spun reprezentanții organizației.

La începutul lunii octombrie, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, a anunțat că suspendă proiectul de Ordin de Ministru de aprobare a derogărilor în cazul speciilor urs, lup și pisică sălbatică și înființează Servicul de Urgență pentru Animale Sălbatice – SUAS.

Citește și:

Ministrul Mediului înființează Serviciul de Urgență pentru Animale Sălbatice

Riscul braconajului crește odată cu suspendarea cotelor anuale de vânătoare

spot_img

Ultimele știri