Mediul si agricultura isi disputa resursele de apa

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, doreste refacerea retelei nationale de irigatii, care acopereau, in anul 1990, trei milioane de hectare din suprafata agricola a Romaniei.

In urma distrugerii retelei de irigatii, in acest moment doar 700.000 de hectare mai pot fi irigate. Dintre acestea, “se iriga, efectiv, 240.000 de hectare”, a declarat Daniel Constantin.

Intentia ministrului Agriculturii este ca reteaua nationala de irigatii sa acopere circa 800.000 de hectare. Obiectivul propus este greu de atins, intrucat ar necesita investitii de un miliard de euro – “cat bugetul anual al Ministerului”, a spus Daniel Constantin.

Fondurile Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ar urma sa fie suplimentate, la rectificarea bugetara din urmatoarele zile, cu circa 100 de milioane de euro. Pana la acesti bani, bugetul pe 2012 al MADR a totalizat 1,1 miliarde de euro.

Sistemele de irigatii epuizeaza panza freatica

In privinta irigatiilor, o chestiune delicata este insa aceea a rezervelor de apa. “Sistemele de irigatii epuizeaza, oarecum, aceasta resursa”, a recunoscut ministrul Agriculturii. In schimb, in opinia acestuia, canalele de irigatii, daca ar fi impermeabilizate, ar deveni eficiente si impotriva inundatiilor.

Acest rol al retelei de irigatii, benefic pentru mediu, ar compensa dezavantajele produse de extragerea apei din panza freatica.

Ministrul Agriculturii a explicat ca, in acest moment, agricultura romaneasca e dependenta in foarte mare masura de conditiile meteorologice. “Anul 2011 a fost un an de exceptie pentru ca a plouat la timp”. In schimb, anul 2012 va fi mai slab, din cauza secetei.

Industria berii este o industrie patriotica

Ministrul Agriculturii a oferit aceste detalii in cadrul conferintei “Industria berii si agricultura”, desfasurata astazi la Bucuresti. Potrivit datelor statistice, romanii au consumat, in anul 2011, 17 milioane de hectolitri de bere, fata de 20,2 milioane de hectolitri in anul 2008.

Berea consumata in Romania provine, in proportie de 99 la suta, din productia interna. “Industria berii este o industrie patriotica”, a subliniat, in acest context, Constantin Bratu, directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei.

Consumul de bere in Romania este de 89 de litri pe cap de locuitor. In Uniunea Europeana, cei mai mari bautori de bere sunt cehii (144 de litri pe cap de locuitor), iar pe locul al doilea sunt nemtii. In Romania,

Asociatia Berarii Romaniei grupeaza sase producatori de bere si doi furnizori de materie prima. Printre membrii Asociatiei se numara Heineken, Bergenbier, Ursus Breweries si Romaqua Group.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

In Romania se iriga numai 2% din suprafata agricola

 

spot_img

Ultimele știri