In Romania se iriga numai 2% din suprafata agricola

Daca in anul 1990, in Romania era irigata o suprafata de aproximativ 3 milioane de hectare, echivalentul a 20% din suprafata agricola existenta pe plan national, anul acesta au fost irigate mai putin de 300.000 de hectare, adica aproximativ 2% din suprafata agricola.

Mai mult de atat, potrivit datelor de pe site-ul Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, 64% din irigatii s-au realizat intr-un singur judet – Braila (189.095 hectare), iar 23 de jedete dintr-un total de 41 nu au beneficiat de niciun strop de apa din sistemul national de irigatii.

Anul acesta a fost dovada suprema ca agricultura din Romania depinde in totalizate de capriciile vremii, lipsa unei strategii in domeniu avand ca rezultat o productie agricola arsa aproape complet.

Suprafetele agricole, in scadere

Anul trecut, suprafata agricola a Romaniei era de 14,7 milioane de hectare, dintre care 9,4 milioane hectare teren arabil (63,9%), 3,3 milioane hectare pasuni (22,4%), 1,5 milioane hectare fanete (10,2%), 218.000 hectare vii (1,5%) si 206.000 hectare livezi si pepiniere (1,4%).

Suprafata agricola a Romaniei a scazut de la un an la altul.

Transferul suprafetelor de teren catre sectorul forestier si al constructiilor a constituit cauza principala a reducerii suprafatei agricole in ultimii douazeci de ani.

Reducerea suprafetelor de teren, prin includerea acestora in zona urbana, reprezinta un fenomen intalnit in zonele cu productivitate mai mare, in timp ce schimbarea categoriei de folosinta a terenului agricol in cel forestier apare, in special, in zonele defavorizate.

Padurile acopera o suprafata importanta, insa se situeaza inca sub media europeana, din cauza activizatilor de defrisari masive, sustinute de interesul economic si politic.

Gabriel Botezatu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri