Cu cât au crescut exporturile de fructe și legume din România în 2016, față de 2015

În 2016, România a exportat fructe și legume în valoare totală de 811 mil. euro, după cum arată ultimele statistici ale Oficiului European de Statistică (Eurostat). Față de 2015, valoarea exporturilor de fructe și legume a crescut cu 17% (696,3 mil. euro în 2015).

legume
foto: wikimedia commons

Față de totalul de exporturi de fructe și legume înregistrat la nivelul întregii UE, în România, exporturile de fructe și legume în 2016 reprezintă 6,7% din total (12,1 mld. euro)

În cea privește importurile, în aceeași perioadă, România a importat fructe și legume în valoare de 140 mil. euro. Ceea ce înseamnă o scădere cu 25%, față de 2015.

De asemenea, România a importat în 2016 alimente (carne, lactate, pește, cereale, fructe și legume, zahăr, cafea) în valoare de 1,9 mld. euro și a exportat de 4,3 mld. euro.

La nivel macro, în 2016, UE a importat aproximativ 93 mil. tone de mâncare (carne, lactate, pește, cereale, fructe și legume, zahăr, cafea), din afara spațiului european, în valoare de totală de 101 mld. euro.

Potrivit eurostat, importurile făcute de UE înseamnă o creștere cu 6% a volumului și cu 18% a valorii, față de ce indicau statisticile în urmă cu 5 ani.

În cazul exporturilor, UE a exportat 91 mil. tone de mâncare, care valorează 84 mld. euro. Față de ultimii 5 ani, asta înseamnă o creștere cu 42% a volumului și cu 20% a valorii.

Cele mai multe alimente importate de UE sunt din Brazilia

Brazilia este principala țară de unde UE importă alimente. În 2016, importurile din această țară au reprezentat 9 mld. de euro, adică 9% din importurile UE făcute din afara granițelor. Pe locul al doilea se află SUA ( alimente în valoare de 6 mld. euro, 7% din total) și cel de-al treilea loc este ocupat de Norvegia (alimente în valoare de 6.8 mld. euro, 7% din total).

Urmează: Argentina (5.4 mld. euro, 5%), China (4.8 mld. euro 5%) și Turica (4.5 mld euro, 4%).

În UE, cele mai exportate: cerealele, iar cele mai importate: fructele și legumele

Pe de-o parte, în 2016, statele membre UE au importat în principal: legume și fructe, cu o valoare de 30 mld. euro (30% din importurile UE), peștele, cu o valoare de 24 mld. euro (24 % din importuri) și cafeaua, ceaiul și cacao, cu o valoare de 19 mld. euro (19% din importuri).

Pe de altă parte, în 2016, UE a exportat grâu, orz și ovăz cu o valoare de peste 14 mld. euro. Valoarea reprezintă 1/5 din toate exporturile de alimente.

Citește și: Cum poate primi agricultura ecologică finanțare prin credite de carbon

spot_img

Ultimele știri