Lafarge, model  de conservare a apei

Lafarge, cel mai mare producator de ciment la nivel mondial, a reusit ca, la uzina sa din Medgidia, sa-si reduca amprenta de apa cu 29%, in decurs de 2 ani, ca urmare a implementarii unui program de optimizare a folosirii acestei resurse vitale.

Mai mult decat atat, in parteneriat cu Primaria Municipiului Medgidia si Administratia Bazinala de Apa Dobrogea, compania s-a implicat in actiuni de educare a publicului larg, pentru a constientiza comunitatea despre importanta economisirii apei.

Lafarge Ciment Romania a fost, in 2011, si castigatoarea premiului intai la categoria GBI “Impactul asupra mediului”, obtinand, cu respectiva ocazie, o recunoastere a eforturilor de minimizare a efectelor negative pe care activitatile desfasurate de companie le au asupra mediului.
 

Marieta Talea, Manager Dezvoltare Performante la uzina de ciment Lafarge din Medgidia, a detaliat, pentru Green Business Index, de ce « Fiecare picatura conteaza ».

GBI: Ce politica practica Lafarge (Ciment) Romania cu privire la optimizarea utilizarii resurselor in cadrul companiei? Va rugam faceti referire la materiale, materii prime si energie in general si apa in mod special.

Una dintre preocuparile permanente ale Grupului Lafarge, subscrise politicii de dezvoltare durabilă, este reducerea consumului de resurse naturale si cresterea ponderii materialelor recuperate. Noul program de performanță industrială integrează o serie de standarde de guvernanță cu referire directă la optimizarea utilizării resurselor:

– Procesarea combustibililor alternativi și a materiilor prime alternative
– Controlul raportului clinker/ciment
– Optimizarea consumului de căldură
– Optimizarea consumului electric.

Amprenta de apă, cel mai recent program de mediu este deja în faza de implementare în toate diviziile.

În 2009, când a reînnoit parteneriatul cu WWF Internațional (World Wide Fund for Nature) pentru încă 4 ani, Grupul Lafarge a lansat noi inițiative, una dintre cele mai importante fiind legată de reducerea amprentei de apă în cadrul tuturor activităților sale. Acest lucru a presupus măsurarea consumului de apă al uzinelor care se află în zone geografice ce se confruntă cu criză de apă, de a implementa programe pentru reducerea amprentei și, totodată, de a lucra cu autoritățile locale pentru a găsi soluții pentru problemele generale legate de apă cu care se confruntă comunitățile.

Uzina Medgidia a fost selectată în acest program întrucât a îndeplinit simultan următoarele două criterii: a fost relevantă din punct de vedere operațional și este amplasată într-o zonă cu resurse limitate de apă, Dobrogea. Membrii echipei de proiect au colaborat cu Primăria Municipiului Medgidia, și cu specialiștii din Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, fapt care a condus la o conștientizare mult mai largă a importanței utilizării responsabile a apei.

GBI: Anul trecut s-a desfasurat proiectul-pilot de identificare a amprentei de apa a uzinei Lafarge Medgidia. Care a fost amprenta initiala de apa si ce obiective au fost stabilite pentru reducerea si optimizarea folosirii apei?

Deși uzina de ciment nu este unul dintre marii consumatori de apă în procesele de producție, aceasta înregistrează valori peste cele ale industriei din care face parte; de aceea a fost important să urmărim 3 direcții de îmbunătățire:

a. Economisirea la ieșirea din sistem a apelor extrase din cele 2 puțuri ale uzinei (uz uman și industrial)

b. Reducerea a ceea ce se consumă ca apă industrială în procesul de producție: utilizarea necesarului minim de apa pentru activitățile auxiliare, managementul apelor menajere și a apelor uzate din Atelierul Mecanic și Laborator, utilizarea apei uzate pentru stingerea incendiilor, reducerea consumului de apă în scop menajer.

c. Reducerea amprentei de apa ca și sumă a primelor două direcții

Programele de îmbunătățire cuprinse in planul de actiuni care urmeaza a fi implementat sunt:

_ Înlocuirea circuitelor deschise cu circuite închise pentru răcirea utilajelor
_ Îmbunătățirea monitorizării consumului de apă
_ Eliminarea rețelelor de apă pentru zonele subcontractate
_ Eliminarea rețelelor vechi, nefolosite
Dotarea cu echipamente de identificare rapidă a spărturilor subterane

Astfel implementarea proiectului amprenta de apa la Medgidia ne-a propus o nouă abordare a acestei problematici conforma obiectivelor proiectului:

– revizuirea diagramei surselor și consumatorilor
– elaborarea fișierului de calcul
– stabilirea planului de acțiuni imediate și pe termen mediu și lung, pentru reducerea consumului și a amprentei de apă, în general.

GBI: Pe site-ul companiei se arata ca membrii echipei de proiect au colaborat cu Primaria Municipiului Medgidia si cu Administratia Bazinala de Apa Dobrogea. Ce reactii a avut comunitatea cu privire la utilizarea responsabila a resurselor scazute de apa din zona?

Contactele valoroase și echipele de profesioniști de la nivelul județului Constanța au generat semnarea unui protocol de colaborare pentru acces la informații și documentare de specialitate, dar și cu scopul creșterii conștientizării publicului larg cu privire la importanța utilizării responsabile a apei.

Pentru elevii de clasa a III-a din orașul Medgidia și din comunele Castelu, Peștera și Corbu am lansat un proiect pilot despre importanța apei în parteneriat cu Administrația Națională Apele Române.

Peste 500 de elevi au participat împreună cu învățătorii lor, la lecțiile deschise care au avut loc în cadrul programului “Peripețiile lui Ovi”. Acest program extracurricular, are ca principal obiectiv educarea elevilor de clasa a III-a cu privire la modalitățile prin care se pot implica în activitățile de protecția mediului și economisire a resurselor de apă la școală și acasă, dezvoltându-le un comportament civic,responsabil.

Elevii s-au înscris în concursul de creativitate organizat de Lafarge împreună cu partenerii săi, trimițând compuneri pe tema importanței apei și numeroase desene în care au demonstrat că au înțeles mesajul programului.

GBI: In cazul in care ati implementat planul de actiune pentru reducere a amprentei de apa, va rugam precizati data la care a fost implementat si rezultatele inregistrate pana in prezent.

Obiectivul anului 2011 a fost să reducem consumul specific de apă cu 20%. Implementând planul de acțiuni și comparând rezultatele la 10 luni în 2010 și 2011, se înregistrază o scădere a consumului specific cu 17% și a amprentei de apă cu 29%.

GBI: Cum va cointeresati angajatii in ceea ce priveste minimizarea si eficientizarea consumului de apa in cadrul companiei?

Angajații au fost informați în legătură cu acest proiect prin intermediul newsletterelor interne, a afișajului de la uzină " Fiecare picătură contează" și a comunicărilor lunare, în plus lângă fiecare sursă de apă și în toate grupurile sociale sunt lipite etichete cu același mesaj.
În uzină sunt difuzate afișe lunare cu analiza consumurile de apă. Periodic, echipa de proiect invită specialiști din uzină și revizuiește stadiul implementării planului de acțiuni.

Angajații au primit sfaturi privind economisirea consumului de apă la serviciu și acasă și recomandări pentru o conduită adecvată pentru conservarea resurselor.

Ileana Magureanu

Citeste si: GBI 2011: Majoritatea companiilor au surse proprii de alimentare cu caldura
GBI 2011: Grup Servicii Petroliere si Osram Romania au fost desemnate cele mai ”verzi” companii din Romania
Lafarge a implementat pana in prezent 75% din planul de investitii de 90 de milioane euro

 

spot_img

Ultimele știri