Majoritatea companiilor inscrise in Green Business Index 2011 (GBI 2011) detin surse proprii de alimentare cu energie termica, insa o mica parte dintre acestea apeleaza la surse regenerabile.
Dupa sursa de alimentare cu energie termica, 16% dintre companiile respondente sunt alimentate de la o retea centralizata, 71% dintr-o sursa proprie care utilizeaza combustibili conventionali, 11% dintr-o sursa proprie care utilizeaza combustibili neconventionali, iar 3% sunt alimentate din surse regenerabile.
De asemenea, 24% dintre companiile respondente au echipamente de producere a caldurii mai noi de 5 ani, 37% detin astfel de echipamente cu vechime intre 3 si 5 ani, 32% detin echipamente cu vechime intre 5 si 10 ani, iar 8%, peste 10 ani. Incalzirea apei menajere este realizata in sistem centralizat la 32% dintre companii, local instant la 26% dintre companii, locala cu boiler cu acumulare la 37%, iar 3% folosesc pentru incalzirea apei menajere panouri solare si boilere cu acumulare.
Din punctul de vedere al contorizarii consumului de caldura, 39% dintre companii declara ca nu au contorizare, 11% au contorizare partiala, 24% au debitmetre mecanice, 21% – contoare de caldura, iar 5% – debitmetre ultrasonice. Utilizarea unui sistem automatizat central de ventilatie este prezenta la 42% dintre companii, 21% detin un sistem centralizat, dar neautomatizat, 29% folosesc instalatii locale de ventilatie, iar 8% nu folosesc un sistem automatizat central de ventilatie.
Monitorizarea emisiilor poluante
In prinvinta monitorizarii si managementului emisiilor poluante (acolo unde exista surse proprii de producere a caldurii ce emana asfel de noxe), 50% dintre companii au un astfel de sistem. BMS (Building Management Systems) – Controlul “inteligent” al cladirilor prin monitorizarea instalatiilor de incalzire, ventilatie si aer conditionat, iluminat, sisteme antiincendiu, control acces si managementul utilitatilor.
Totodata, implementarea in cadrul cladirii a unui program de management energetic (BMS) se regaseste la doar 24% din companiile respondente.
Sensibilizarea si implicarea ocupantilor cladirilor in rationalizarea consumurilor energetice, cât si in colectarea selectiva a deseurilor pot genera un efect multiplicator in viata de zi cu zi a angajatilor cu efecte benefice asupra intregii societati.
Dintre companiile respondente, 92% au organizate in cadrul cladirilor puncte de colectare selectiva a deseurilor. Companiile respondente ale chestionarului Green Business Index 2011 sunt preocupate de consumurile energetice ale cladirii. 26% dintre acestea au incepute lucrari de modernizare/reabilitare, iar 8% urm eaza sa finalizeze cat de curand lucrarile.
Raportul Green Business Index 2011 este un produs al Green Business Index, singurul proiect de evaluare gratuita a responsabilitatii de mediu a companiilor din Romania. Rezultatele acestui raport au fost generate din chestionarea companiilor inscrise in Green Business Index. Pentru a intra in clasament, 68% dintre companiile participante au completat online rubricile chestionarului editiei 2011, pe pagina proiectului – www.gbindex.ro.