Korodi: Nu exista niciun pericol pentru Romania dupa incidentul de la centrala nucleara din Slovenia

Romania nu inregistreaza probleme din punct de vedere al emisiilor radioactive, dupa accidentul de miercuri petrecut la centrala nucleara de la Krsko, din Slovenia, a declarat, joi, pentru ROMPRES, ministrul Mediului, Attila Korodi.

"Aparatele de monitorizare a emisiilor radioactive au fost permanent in functiune si nu s-au inregistrat astfel de emisii. Slovenii s-au miscat foarte bine si au oprit reactorul la timp", a spus el. El a subliniat ca reactorul de la Krsko nu este similar celui de la Cernobil, iar in acest moment nu mai exista niciun pericol, reactorul fiind deja oprit.

Comisia Europeana a informat, miercuri, in legatura cu un mesaj de alerta din Slovenia, la ora locala 17,38 (15,38 GMT), despre o scurgere de agent de racire care a avut loc la sistemul primar de racire al centralei nuclearo-electrice de la Krsko, care este situata in sud-vestul Sloveniei, la 80 de kilometri de Liubliana.

Potrivit ultimelor informatii primite de la autoritatile slovene, reactorul centralei nucleare de la Krsko a fost complet inchis la ora 19,30. Scurgerea relativ mica a ramas in interiorul cladirii de racire. Autoritatile slovene au confirmat ca nu exista scurgeri /radioactive/ in mediu’, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Situatia de la centrala nucleara Krsko poate fi considerata deplin sub control, iar Comisia a transmis in cel mai scurt timp aceasta informatie tuturor statelor membre.

Comisia Europeana declansase, miercuri seara, sistemul de alerta european cu privire la riscurile radioactive /ECURIE/, dupa un incident inregistrat la centrala nucleara de la Krsko, din sud-vestul Sloveniei.

ECURIE a fost creat in conformitate cu decizia Consiliului 87/600/Euratom privind acordurile comunitare legate de notificarea si schimbul de informatii in cazuri de urgenta radioactive sau nucleare. Aceasta directiva cere statelor membre ale ECURIE – cele 27 state membre ale UE plus Elvetia – sa notifice cat mai rapid Comisia Europeana si statele membre potential afectate, in vederea adoptarii unor contramasuri pentru protejarea populatiei lor fata de efectele unui accident radioactiv sau nuclear.

Comisia Europeana trebuie sa informeze imediat statele membre ale UE, care la randul lor au datoria de a transmite executivului UE, la intervale de timp adecvate, date referitoare la deciziile luate si nivelurile de radioactivitate masurate.

spot_img

Ultimele știri