Kinga Daradics este cel mai tanar CEO al unei companii petroliere din Romania, iubeste natura si este adepta dictonului "Mens sana in corpore sano". In plus, Kinga Daradics considera ca protejarea mediului reprezinta fundamentul oricarei activitati economice, comerciale si umane si acorda o deosebita importanta colectarii si gestionarii cat mai eficiente a deseurilor, cat si programelor de responsabilitate sociala.
Green Report: Grupul MOL a fost inclus in raportul Dow Jones Sustainability World Index. Caror performante se datoreaza prezenta companiei in acest clasament?
Kinga Daradics: Suntem singura companie petroliera din regiune inclusa in acest clasament, performanta care ne obliga sa mentinem aceleasi standarde si pe viitor. Dow Jones Sustainability World Index este un raport anual, bazat pe o analiza a indicatorilor privind peformantele economice, de mediu si sociale ale companiilor. Principalul element care a contribuit la prezenta MOL in cadrul acestui clasament este sinergia dintre cele trei dimensiuni – economica, ecologica si sociala. Concret, activitatea economica a companiei afecteaza in mare masura comunitatea in care functionam – prin crearea de locuri de munca, elaborarea de servicii integrate cu valoare adaugata pentru consumatorii sai. In acelasi timp, noi ne-am asumat actiuni decisive pentru a proteja mediul, considerandu-le fundamentul oricarei activitati economice, comerciale si umane.
G.R.: Ce inseamna o industrie petroliera sustenabila, in viziunea celui mai tanar CEO al unei companii petroliere din Romania?
Kinga Daradics: As dori sa exemplific cu actiuni concrete modul in care intelege MOL Romania principiile de dezvoltarea durabila, principii care au devenit parte integranta a activitatii noastre operationale de fiecare zi. Avem un program intensiv de evaluare a calitatii solului si apei freatice in benzinarii. Raportam, evaluam anual si luam masuri pentru imbunatatirea indicatorilor de Protectia Mediului, Protectia Muncii si Sanatatea Ocupationala. Am instalat in reteaua MOL Romania sisteme de recuperare a compusilor organici volatili, obligatie solicitata de legislatia europeana cel mai devreme in 2017. Am plantat in 2011 aproximativ 750 de puieti de artar si Ginko-Biloba intre benzinariile noastre si zonele rezidentiale adiacente. Am imbunatatit constant sistemul de colectare selectiva a deseurilor. Iar in 2012, reteaua MOL Romania va trece in totalitate la un nou standard vizual al benzinariilor. Aceasta prespune instalarea echipamentelor cu consum redus de energie la toate benzinariile nou construite sau cele care sunt modernizate. Promovam utilizarea carburantilor EVO Benzina si EVO Diesel, care au un continut de sulf practic nul si care conduc la prelungirea duratei de viata a motorului, si sursele alternative de energie, cum ar fi Gazul Petrolifer Lichefiat (GPL). Consumul nostru de CO2 este foarte mic pentru ca nu avem facilitati de productie (mari emitenti de gaze cu efect de sera). Acest consum este generat de masinile companiei, de echipamentele de incalzire si conditionare a aerului din benzinariile MOL.
G.R.: MOL Romania este prima retea de benzinarii care colecteaza uleiul alimentar uzat din gospodarii. Ce v-a determinat sa luati aceasta initiativa?
Kinga Daradics: Am luat initiativa de a fi prima retea de benzinarii care colecteaza uleiul alimentar uzat de la populatie pentru ca, in Romania, aceasta problema este rezolvata doar in cazul restaurantelor, unde transportul si prelucrarea deseurilor se desfasoara intr-un mod organizat, stabilit prin lege. In schimb, colectarea uleiului alimentar uzat de la populatie se realizeaza doar intr-un procent foarte mic, desi se consuma anual aproximativ 260.000 tone de ulei alimentar, ceea ce inseamna aproximativ 13 litri de ulei de persoana.
Uleiul alimentar uzat este un element deosebit de nociv pentru mediu, daca ajunge sa fie deversat in mod necontrolat. Depunerea acestuia pe peretii sistemului de canalizare provoaca obturari ale conductelor, iar in cazul in care este aruncat impreuna cu gunoiul menajer, acesta apare ulterior la locul de depozitare a deseurilor sub forma unei substante greu degradabile. Aruncata in rauri sau lacuri, o singura picatura de ulei alimentar uzat poate polua chiar si 1.000 de litri de apa naturala.
Putem spune ca programul, initiat in 30 din cele 130 de benzinarii ale MOL Romania, are un succes neasteptat. Dupa doar cateva saptamani de la lansarea proiectului, am solicitat deja inlocuirea recipientilor de colectare in mai multe statii, de mai multe ori. As vrea sa mentionez ca acest proiect nu presupune vreun castig material pentru compania noastra, ci face posibila utilizarea capacitatilor noastre logistice si a angajatilor in folosul comunitatii. Partenerul nostrum, Biofilter, asigura recipientii pentru colectare si transportul pana la o facilitate logistica, unde uleiul uzat este depozitat si purificat.
Grupul MOL a dezvoltat un astfel de program si in Ungaria, si in Slovacia. In Ungaria programul se deruleaza in 164 de benzinarii, iar cantitatea de ulei colectata este de 5-6 tone lunar.
G.R.: Cand veti deschide prima bezinarie "verde" in Romania? Ce presupune acest concept in viziunea MOL?
Kinga Daradics: Grupul MOL a deschis prima benzinarie ecologica in Budapesta, la inceputul lui 2012, in urma unei investitii de 1 milion de euro. Benzinaria foloseste surse alternative de energie si tehnologii eficiente din punctul de vedere al consumului de energie, iar in zilele insorite poate genera in totalitate energia de care are nevoie.
Conceptul este unic, iar cladirea in sine face parte din clasa energetica A+. Pentru a ilustra cel mai bine economia totala de energie ca urmare a tehnologiilor implementate, putem spune ca scaderea costurilor cu energia este de peste 55%, insemnand mai mult de 17.000 euro pe an.
Estimam ca vom deschide astfel de benzinarii si in Romania, cel mai probabil incepand cu anul viitor. Principalul nostru obiectiv este sa testam solutii de proiectare avansate si inovative, care sa raspunda cerintelor viitorului. Prin folosirea surselor alternative de energie si a tehnologiilor eficiente, din punctul de vedere a consumului de energie, costurile de constructie sunt mai mari cu aproape 20% comparativ cu o benzinarie traditionala, insa investitia pot fi compensata prin economii de peste 7.000 metri cubi de gaze naturale si 120.000 kWh/ anual.
G.R.: Prin ce mijloace si cu ce rezultate sunt economisite apa si energia electrica in birouri si in benzinarii?
Kinga Daradics: Economisirea resurselor este o preocupare constanta in compania noastra. Am pus in aplicare atat masuri tehnologice – schimbarea treptata a consumatorilor traditionali cu aparatura mai putin energofila, cum ar fi iluminarea cu leduri, schimbatoare de caldura si motoare electrice economice, utilizarea mai eficienta a iluminarii naturale, introducerea senzorilor pentru consumul de lumina si de apa -, cat si masuri de constientizare, cum ar fi plasarea unor mesaje care pun in evidenta importanta economisirii, schimbarea modului de utilizare a echipamentelor pentru functionare eficienta, printarea, cu precadere fata-verso.
G. R.: Derulati programe de colectare selectiva a deseurilor nepericuloase si periculoase?
Kinga Daradics: Pentru colectarea selectiva, detinem contracte cu societatile locale de colectare, conform fractiilor preponderente de deseuri (hartie, carton, material plastic). In domeniul colectarii deseurilor periculoase, acordam o atentie deosebita competentei celor care colecteaza si ciclului de viata a acestor deseuri, printr-un proces complex de evaluare a subcontractorilor nostri. Pe langa protejarea vietii si sanatatii oamenilor, importanta colectarii si gestionarii cat mai eficiente a tuturor deseurilor este legata si de protejarea resurselor naturale. Consideram insa ca numai un efort comun si constient al tuturor poate sa minimizeze efectele noastre asupra ecosistemelor naturale.
G. R.: Considerati ca este important sa sustineti comunitatile in care compania isi desfasoara activitatea?
Kinga Daradics: Valorile companiei noastre trebuie sa se identifice cu valorile comunitatilor in cadrul carora activam si ne dezvoltam, de aceea MOL Romania a derulat si va continua initiativele de promovare a valorilor existente in societate. Suntem intotdeauna preocupati sa ii incurajam pe tineri si sa sprijinim dezvoltarea viitorului comunitatilor locale. Exemplul si performanta tinerilor contribuie esential la formarea unei gandiri si vieti sanatoase. MOL Romania deruleaza de mai multi ani o serie de programe, impreuna cu fundatiile partenere, atat in domeniul sanatatii tinerilor, cat si al promovarii carierelor tinerilor sportivi si artisti. Rezultatele ne dovedesc ca suntem pe drumul cel bun si ne incurajeaza sa continuam. Prin toate proiectele sprijinite de noi si care sunt derulate de asociatii nonprofit influentam viata comunitatilor locale. E greu sa selectam un singur proiect. Am putea prezenta proiectul Fundatiei Hospice care a infiintat in Fagaras un centru denumit Casa Sperantei pentru copii cu boli incurabile din zona. Un alt proiect dus la capat cu succes, dar din alt domeniu, este al Asociatiei Altitudine, care a reconstruit o stana cu rol de centru de informare turistica, respectand arhitectura locala. Acest proiect s-a derulat in Parcul National Retezat.
G. R.: Care sunt cele mai reprezentative programe de CSR, initiate de MOL Romania?
Kinga Daradics: MOL Romania, alaturi de fundatiile sale partenere, are in prezent doua platforme importante de responsabilitate sociala: „Spatii verzi” si „Pot ajuta?”. Acestora li se adauga alte doua programe de implicare in viata comunitatii: „Premiul Mentor”, respectiv „Programul MOL pentru sanatatea copiilor”.
Programul „Spatii verzi”, derulat impreuna cu Fundatia pentru Parteneriat, se bazeaza pe un concurs de proiecte, destinat societatii civile din Romania. In cele 7 editii consecutive ale proiectului, aproximativ 93.000 de voluntari din toata Romania s-au implicat in reabilitarea sau infiintarea spatiilor verzi urbane, respectiv in promovarea ariilor naturale protejate din tara noastra. In editia actuala, pentru cele doua categorii ale programului – Spatii verzi urbane si Arii naturale protejate – MOL Romania va pune la dispozitie aproape 150.000 euro.
Pot intra in competitie ONG-uri in parteneriat cu scoli si/sau institutii publice pentru infiintarea si reabilitarea parcurilor publice, terenurilor de joaca, parcurilor scolilor pe baza principiilor mediu, protective, in scopul utilizarii comunitare.
Noutatea editiei de anul acesta este cresterea sumei maxime individuale care poate fi acordata, de la 8.000 la 9.000 de lei, astfel incat proiectele finantate sa contina si modalitati de educatie ecologica nonformala. Credem ca educatia de mediu prin metode creative ii va ajuta pe copii sa inteleaga impactul comportamentului lor asupra mediului inconjurator.
Asociatia care va obtine cele mai spectaculoase rezultate prin implementarea proiectului poate castiga o suma egala cu finantarea obtinuta in prealabil, alaturi de trofeul „Spatii Verzi”.
In ceea ce priveste ariile naturale protejate, pot intra in concurs organizatii neguvernamentale din Romania, custozi sau administratori de arii protejate si organizatii neguvernamentale cu expertiza in tematica ariilor protejate (care lucreaza in parteneriat cu administratori, custozi), in parteneriat cu scoli si/sau institutii publice si/sau administratori/custozi de arii naturale protejate din Romania.
Suma maxima ce poate fi solicitata pentru un proiect este de 20.000 RON. Programul “Pot ajuta?”, derulat impreuna cu Fundatia pentru Comunitate, se bazeaza pe un concurs de candidaturi, destinat tinerilor sportivi si artisti. 1.020 de sportivi si tineri artisti din Romania au beneficiat de suport prin intermediul programului de granturi „Pot ajuta?”. Valoarea sponsorizarilor inregistrate in cei 7 ani de existenta a programului ajunge la 330.000 euro, iar valoarea sponsorizarilor care vor fi acordate anul acesta este de 290.000 RON: 160.000 RON in domeniul sportului, 80.000 RON in domeniul artelor, respectiv 50.000 RON pentru tineri sportivi si artisti, care au fost sponsorizati in cadrul acestui program in ultimii doi ani si au implinit varsta de 18 ani.
Nu doar tinerii care muncesc pentru performanta sunt recompensati de catre MOL. Consideram ca si mentorii, antrenorii sau profesorii acestora merita respect si recunostinta, iar „Premiul Mentor” incearca sa marcheze acest aspect. Pe scurt, in cadrul editiei de anul acesta, zece profesori si antrenori, care au descoperit si lansat tinere talente, au fost recompensati cu o suma individuala de 8.000 lei.
Prin „Programul MOL pentru sanatatea copiilor” pot obtine sprijin financiar organizatii nonprofit care deruleaza proiecte de terapie emotionala sau terapie prin arta pentru copiii afectati de boli cronice, care sufera de dizabilitati sau se afla in curs de recuperare dupa afectiuni grave. In 2011, peste 1.800 de copii cu deficiente sau boli cronice au fost beneficiarii Programului MOL pentru Sanatatea Copiilor, organizat de Fundatia pentru Comunitate. Compania noastra a contribuit cu 300.000 lei in proiectele menite sa-i sustina si sa le readuca zambetul pe buze.
G.R.: Bicicleta castiga din ce in ce mai mult teren in calitatea sa de mijloc de transport "verde". Cat de des iesiti la plimbare pe bicicleta?
Kinga Daradics: In general, am un program incarcat, dar incerc sa echilibrez activitatea profesionala cu cea personala. Am practicat mai multe sporturi si acum incerc sa fac cat mai multa miscare. Sunt adepta faimosului dicton “Mens sana in corpore sano”, iar daca ma uit in jurul meu, gasesc multe exemple pozitive si care ma inspira, de la tinerii sportivi, care au participat la programele sustinute de MOL Romania pentru dezvoltarea carierei lor, pana la oamenii care se trezesc cu o ora mai devreme, in fiecare zi, ca sa alerge. In privinta bicicletei trebuie sa recunosc ca nu sunt o specialista, dar o consider un mod placut de a petrece timpul liber, in special facand tururi cu o anumita tematica alaturi de prieteni sau cu familia.
Citeset si: MOL te scapa de uleiul prajit
Benzinarie ecologica MOL, in Romania
MOL Romania, 8.000 lei pentru “Gradina Copiilor”
Comentariile tale pot fi postate aici