Jurnalul National: Ministerul Mediului sta la panda

Mai e o luna si ceva pana cand Ministerul Mediului va inchide lista deschisa pentru societatile care trebuie sa-si depuna actele pentru autorizatia de mediu.

Intr-o interventie la BBC, fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, a reiterat intentia autoritatilor de a inchide sute de fabrici care nu respecta normele europene de protectie a mediului.

Primele pe lista sunt societatile care nu isi vor fi depus actele pentru autorizatia de mediu pana la 30 octombrie. De la sfarsitul anului, pentru fiecare poluator neautorizat, Romania risca sa intre sub incidenta procedurilor de infringement, adica sa primeasca sanctiuni din partea Uniunii Europene.

Se afla in ape tulburi peste 660 de societati, care trebuie sa faca investitii pentru a se conforma cu standardele europene in domeniul mediului, dintre care 587 de companii detin autorizatii integrate de mediu si 70 se afla in stadiu avansat de autorizare. Desi pana la sfarsitul lui octombrie toate fabricile ar trebui sa primeasca aceasta autorizatie, undele societati si-au negociat o perioada de gratie pana in 2014, informeaza BBC, citat de Rador.

Ministrul Korodi spune ca majoritatea societatilor si-au luat masurile necesare pentru functionare. "Nu inchidem 443 de companii. Pentru ca aceste companii au autorizatii integrate, si-au luat masuri foarte multe cu privire la planul de investitii. Desigur, la unele companii in cunostinta de cauza pot avea probleme daca planul de masuri este indeplinit 100% sau nu, si acestea le fac procedural", a precizat ministrul Mediului.

Probleme serioase sunt cu societatile din domeniile petrochimie si siderurgie, precum si cele din industria ceramica, unele functionand din 1900, sau cele din industria chimica, construite in anii "60.

Autoritatile spun ca examenul va fi trecut numai de intreprinderile care investesc peste doua miliarde de euro in reducerea poluarii. Societatile codase la acest capitol vor primi amenzi usturatoare, iar daca nu vor remedia situatia, ele risca sa fie inchise.

Romania ocupa locul al cincilea in topul consumatorilor UE de emisii de gaze cu efect de sera si locul al 40-lea in clasamentul celor mai poluante 50 de state din lume. Cu toate acestea, intre 1990 si 2000 Romania a redus cu 50% emisiile de gaze, dupa ce a inchis mai multe fabrici poluante.

Pentru mai multe informatii: Jurnalul National

spot_img

Ultimele știri