Am trecut iar printr-o perioada de inundatii mari. Una dintre caracteristicele schimbarilor climatice consta din cresterea frecventei de manifestare a extremelor. In 2003 a fost seceta (se vedeau scheletele corabiilor romane si bizantine scufundate de-a lungul timpului in fluviu). In 2005 si inceput de 2006 au fost inundatii. In a doua parte a lui 2006 si 2007 a fost iar seceta si in 2008 avem din nou inundatii.
Text de Ionut Purica
Nu suntem obisnuiti cu asemenea extreme. Probabil ca daca am fi fost mai des expusi la ele, printre alte reactii de adaptare am fi vazut si o versiune amfibie a Daciei Logan.
De asemenea, anotimpurile de tranzitie incep sa fie mai scurte: primavara si toamna dureaza putin in dinamica trecerii de la iarna la vara si invers. Mergand la extrema, peste cativa ani meteorologii vor prezice ca primavara si toamna vor cadea intr-o marti si, respectiv, intr-o joi in anul respectiv.
Inundatiile nu sunt singurele evenimente ex tre me care se manifesta in ultimii ani. Se poate vorbi despre tornade. In Statele Unite ale Americii exista o "alee a tornadelor" in zona statelor Oklahoma si Kansas, unde publicul este pregatit si bine educat cum sa se protejeze la asemenea feno mene.
La noi, acum cativa ani satul Facaieni a fost "luat pe sus" de o tornada, in anul urmator au fost doua-trei tornade in Baragan si una pe Marea Neagra. Mergand iarasi la extrema, probabil ca daca am fi avut multe tornade ar fi aparut si in folclorul romanesc o poveste de tipul "Vrajito rul din Oz", unde tornada ia casele pe sus.
Exista si alte forme de manifestare a evenimentelor extreme. Acestea au constante de timp mai mari. De exemplu, incepe sa apara desertifi carea in unele zone din Oltenia si din Dobrogea. Ghetarii din muntii Europei se topesc, incep sa apara urmele oamenilor care au trait acum 5.000 de ani, ale caror cadavre inghetate sunt gasite intr-o stare care permite cercetarea chiar a cau zelor mortii acestora, cazul lui "Otzi" este relevant. Evident, topirea ghetarilor conduce la schimba rea regimului apei dulci.
Cutremurele mari din lume (pe noi sper sa ne ocoleasca in continuare) au ajuns sa provoace tsunami care aduc la alt nivel notiunea de catastrofa. S-a calculat ca un tsunami produs in Adriatica ar transforma Venetia intr-o amintire.
Vulcanii constituie si ei o sursa de evenimente extreme. Eruptia recenta din Italia (Etna) arata ca Europa nu este ferita de depuneri de cenusa vulcanica, iar Vezuviul priveste inca ta cut ruinele Pom peiului pe care l-a acoperit acum 2.000 de ani.
Daca Uniunea Europeana, in urma accidentului de la Seveso cu emisie de dioxina si efecte semnificative, a luat masuri: Directiva "Seveso" – ajunsa la varianta a doua, in ce priveste "accidentele" produse de natura (evenimente extreme) – nu are inca o viziune coerenta. Se discuta o Directiva privind inundatiile si se analizeaza masuri de reactie la consecinte semnificative. Probabil ca intr-un viitor apropiat vom avea si o directiva asupra reactiei la evenimente extreme.
Asa cum pe linie militara se pregateste o forta europeana de interventie rapi da, probabil ca se va constitui o forta europeana de interventie la evenimente extreme.
In ce ne priveste, capacitatea de adaptare rapida la schimbare, care i-a condus pe romani prin secole, nu se dezminte: anul acesta am fost mai bine pregatiti pentru inundatii. Inte ligenta se masoara si prin capacitatea de a invata din experient a altora. Sper ca nu va trebui sa continue inundatiile pentru a creste capacitatea noastra de reactie. Si cred ca mediul universitar impreuna cu marile companii strategice (cele de retele electrice, de retele de gaz, de comunicatii, de transporturi etc.) si cu structurile guvernamentale, militare si de apa rare civila vor inceape o analiza serioasa a modului cum trebuie sa ne pregatim pentru a creste rezilienta (cu sensul de capacitate de absorbtie socuri) a Romaniei la evenimente extreme.
Finantam multe proiecte de cercetare, dar nu este nicio in doiala ca, in acest caz, resursele ar fi bine cheltuite. Putem chiar dezvolta acest domeniu in colaborare cu alte tari din UE, stabilind un camp de activitate unde Romania sa aiba o initiativa importanta.