Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Alex Bara: Un bebe de impact

Cultura si practica in cresterea bebelusilor au efecte negative asupra mediului in care ei vor trai. Alex Bara analizeaza "impactul" bebelusilor asupra mediului.

Text de Alex Bara

Cresterea unui copil intr-o lume chi mica este, fara indoiala, dificila. Problemele de mediu create indirect de bebelusi sunt legate de scutece, articole de igiena, hrana, transport si consumul masiv de "chestii" necesare pentru un copil.

In primii ani de viata un bebe reuseste performanta de a folosi aproximativ 5,000 de scutece. In Marea Britanie sunt folosite anual 3 miliarde de scutece. In Romania consumul anual este de aproximatv 322 milioane scutece. La o greutate medie de 50 de grame/scutec cantitatea de deseuri generata in fiecare an depaseste 16.000 de tone. Un singur bebe se va face "vinovat" dupa primii 3 ani de viata de producerea unei sfert de tona de deseuri. De 25 de ori greutatea sa corporala.

Raportandu-ne doar la produsele de igiena apar doua intrebari vitale: de unde vin scutecele si incotro se duc?

Pentru producerea unui scutec clasic se consuma o ceasca de petrol, continutul sau fiind 80% petrol, necompostabil;
– Scutecele clasice au nevoie de 8 ori mai multe materiale neregenerabile fata de scutecele reutilizabile;
– Scutecele clasice produc de 60 ori mai mult deseu solid fata de scutecele reutilizable;
– Pentru celuloza necesara se consuma aproximativ 40 de copaci per bebe;

Pentru distributia si transportul acestora catre retaileri si la consumator exista costuri si impact de mediu; Reprezinta 10%-30% din gunoiul saptamanal al familiei.

Probleme:
1. Acest deseu nebiodegradabil ajuns la groapa de gunoi necesita pana la 500 de ani pentru a se descompune in acel mediu.
2. Colorantii gasiti in anumite scutece dauneaza sistemului nervos central, rinichilor si ficatului. Iar substanta absorbanta poate genera reactii alergice.
3. Folosirea scutecelor clasice va limita dorinta naturala a copilului de a folosi olita.
4. Multinationalele in igiena pretind ca nivelul calitativ al produselor lor nu poate fi mentinut la aceleasi preturi astfel incat sa se obtina beneficii de mediu.

Solutii:
Scutecul reutilizabil:
Scutecele de moda veche implica o investitie de 100-150 euro pentru 2,5 ani, detergenti specializati si consum energetic de aproximativ 200 euro/an. Este evident nevoie de eforturi suplimentare din partea parintilor. Bariera impotriva utilizarii scutecelor reutilizabile este reprezentata de investitia initiala, inertia si faptul ca scutecele clasice costa aproxima tiv 900 de euro pentru aceeasi perioada de 2,5 ani.

Scutecul biodegradabil:
Necesita 40 de zile sa se descompuna si pentru a pierde 90% din greutatea sa dupa utilizare. Amabalajul este, de ase menea, facut din polistiren biodegradabil.

Putem contribui si folosind produse ecologice de genul: jucarii netoxice, hainute din bumbac sau alte materiale organice, detergenti prietenosi cu mediul, scutece neclorizate.

Solutiile bazate numai pe campanii de constientizare fara stimulente concrete de tipul celor de mai sus sunt sortite gropii de gunoi.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri