Investitiile in energia regenerabila au scazut drastic

Investitiile globale in energiile nepoluante au scazut drastic in primul semestru al anului 2009 din cauza faptului ca ofertele publice initiale (IPO) ale multor companii recent infiintate au ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii ani, informeaza Reuters.

Rezultatele au fost emise de trei studii separate, care, desi au folosit metodologii diferite, au ajuns la aceeasi concluzie. Deloitte si Cleantech Group au aratat ca investitiile in energia regenerabila au scazut cu 14 procente in primul semestrul al acestui an, fata de ultimul semestru din 2008.

Greentech Media, desi a studiat un alt grup de companii din sectorul energiei regenerabile, a ajuns la concluzii similare. Astfel, investitiile au scazut pana la nivelul inregistrat in 2007, cu 59 de companii valorand 836 milioane de dolari. Cleantech, care a evoluat si pietele din China si India, a aratat ca exista 82 de companii in valoare de 1 miliard de dolari.

„Estimam ca din mai mult de 200 de companii de energie solara fondate in ultimii doi ani doar 20 vor supravietui, pe baza tiparelor istorice. Investitiile in energia curata au scazut pentru doua semestre consecutive, de cand au ajuns la un maxim de 2,6 miliarde de dolari (in al treilea semestru al anului 2008, n. r.)”, a declarat Eric Wesoff, autorul studiului Greentech Media.

El a mai explicat ca pachetele de stimulare ale guvernelor, imprumuturile si impozitele preferentiale vor sprijini dezvoltarea industriei. Toate cele trei studii arata ca energia solara este inca cel mai dezvoltat sector al energiilor regenerabile.

Cel mai mare IPO a fost inregistrat in China la Singyes Solar Technologies Holdings Ltd., un furnizor de energie solara, in care Hong Kong Futures Exchange a investit 8,1 milioane de dolari. Cele 82 de companii evaluate de Cleantech au primit fonduri de 345 milioane de dolari, iar cele 59 la care se refera studiul realizat de Greentech Media au inregistrat investitii de 356 de milioane de dolari.

Studiile realizate de Asociatia National Venture Capital si Thomson Reuters au aratat ca, in ultimele doua semestre, nu au existat oferte publice initiale pentru companiile americane cu capital de risc. Una dintre sursele traditionale de finantare au fost universitatile, dar ele s-au retras din cauza recesiunii.
Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri