Infrastructura pentru civilizatie

Biletul catre civilizatie costa 250.000 euro. Atat au investit Primaria Sectorului 6 impreuna cu firma de salubrizare URBAN si compania Eco Rom Ambalaje pentru a implementa programul de colectare selectiva a deseurilor pe intreaga suprafata a sectorului 6 al Capitalei. Cele aproximativ 200.000 de persoane care locuiesc in sectorul 6 vor avea la dispozitie 35 de platforme, unde vor fi amenajate containere de depozitare, urmand ca in 2008 sa se infiinteze 8 centre mari de colectare.

Startul a fost dat inca de anul trecut, cu un proiect-pilot, in patru puncte al Bucurestiului: zona Constructorilor (Crangasi), zona Arcom, Politehnica si Haiducului. In urma acestui program-pilot au fost colectate 6 tone de hartie, 17 tone de plastic si aproape 6 tone de sticla, de la aproximativ 2.000 de locuitori.

"Se tot spune ca societatea noastra, ca romanii nu sunt interesati de curatenie. Nu este asa. De fapt, societatea nu are o infrastructura care sa respecte anumite norme de convietuire, pentru ca daca el nu are unde sa depoziteze separat gunoiul, nu are pubele acolo unde trebuie, normal ca nu are unde sa-l arunce. Eu tin la calitatea umana. Bucurestenii sunt civilizati. Ei nu sunt civilizati cand nu au ce sa respecte", a declarat Cristian Poteras, primarul sectorului 6.

"In urma unui sondaj la nivelul sectorului 6, in cadrul caruia au fost intervievati 2.000 de locuitori din cartierul Haiducului, am vazut ca cetatenii raspund pozitiv la colectarea selectiva a deseurilor. Important este sa se creeze infrastructura pe care sa o foloseasca pentru a depune deseurile in functie de tipul de material. Prima motivare a cetateanului o reprezinta crearea cadrului in care el sa-si manifeste simtul civic. Acest mecanism este in folosul si in interesul lui pentru a-si proteja sanatatea si mediul. Un procent extrem de mic din numarul celor intervievati, 10%-12%, nu au manifestat interes fata de aceasta activitate voluntara. Aproape 90% dintre cei intervievati si-au exprimat deschiderea fata de participarea voluntara la program", a spus Sorin Popescu, directorul general Eco Rom Ambalaje SA.

Pentru anul 2007, obiectivul de colectare se ridica la un total de 8.000 de tone de deseuri. Asta in contextul in care, in tara noastra, deseurile de ambalaje provin in proportie de 60%de la populatie. Privit si din perspectiva obligatiilor pe care Romania le are fata de Uniunea Europeana la capitolul reciclarii ambalajelor, programul se inscrie pe lista de obiective strategice de mediu. Cristian Poteras a precizat: "Atat programul-pilot de anul trecut, cat si programul pe care il demaram zilele acestea fac parte din obligatiile noastre, ale primariei. Asa prevede legea si noi nu facem decat sa o punem in aplicare. Sunt sigur ca locuitorii din sectorul 6 vor raspunde acestui program si ii rog sa faca un efort in acest sens, sa depuna deseurile in mod corespunzator. Astfel putem sa facem inca un pas spre normalitatea unei capitale europene civilizate".

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri