Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

ONU: Extracția resurselor naturale, responsabilă pentru jumătate din emisiile de CO2 ale lumii

Industriile extractive sunt responsabile pentru jumătate din emisiile de dioxid de carbon ale lumii și cu peste 80% din declinul biodiversității, iar cantitatea de materiale exploatate crește într-un ritm îngrijorător, conform unui nou raport realizat de ONU.

Extracția resurselor naturale are loc de trei ori mai repede decât în 1970, deși în acest interval numărul populației s-a dublat, conform Global Resources Outlook, care a fost prezentat în cadrul Adunării Generale ONU pentru Mediu din Nairobi.

În fiecare an, lumea consumă peste 92 de miliarde de tone de materiale, constând în biomasă (în special hrană), metale, combustibili fosili și minerale, iar acest număr crește la o rată de 3.2% pe an.

Începând cu 1970, extracția combustibililor fosili (cărbuni, petrol și gaze naturale) a crescut de la 6 miliarde de tone la 15 miliarde de tone, extracția metalelor a crescut cu 2.7% pe an, extracția altor materiale (în special nisip și pietriș pentru beton) a crescut de aproape 5 ori, de la 9 miliarde de tone la 44 miliarde de tone, iar recoltele de biomasă au crescut de la 9 miliarde la 24 de miliarde de tone.

Greenpeace: exploatarea nisipului naște conflicte și distruge habitate

Până în anul 2000, extracția resurselor naturale a accelerat dezvoltarea economiei globale, însă de atunci rata de rentabilitate se află în scădere, pe măsură ce extracția resurselor devine mai costisitoare, iar impactul asupra mediului devine mai greu de ignorat.

„Economia globală s-a concentrat pe îmbunătățirea productivității muncii în detrimentul productivității materiale și energetice. Acest fapt era justificabil într-o lume în care forța de muncă era factorul care limita producția. Am ajuns într-o lume în care resursele naturale și impacturile asupra mediului au devenit factorul limitativ al producției și este nevoie de schimbări pentru a concentra atenția pe productivitatea resurselor.”, scriu cercetătorii în studiu.

Schimbarea utilizării terenurilor, în special pentru agricultură, contribuie la 80% din pierderea biodiversității și la 85% din stresul hidric pe măsură ce pădurile și mlaștinile sunt transformate în terenuri agricole care au nevoie de irigații.

Extracția și prelucrarea primară a metalelor și a altor minerale este responabilă cu 20% din daunele de sănătate aduse de poluarea aerului și cu 20% din emisiile globale de CO2.

Toate sectoarele extractive combinate contribuie cu 53% din emisiile de carbon ale lumii, fără să fie luați în considerare și combustibilii folosiți.

În țările bogate, oamenii consumă în medie 9.8 tone de resurse pe an, de 13 ori mai mult decât grupurile cu venituri mici. Mult din acest consum este invizibil pentru că deseori este nevoie de cantități vaste de materiale pentru un produs de mici dimensiuni, cum ar fi un telefon mobil.

Conform raportului, cea mai mare creștere a cererii de minerale din țări cu venituri medii-superioare se înregistrează în Asia.

Autorii raportului subliniază necesitatea decuplării creșterii economice de consumul material. În ritmul actual, cererea de resurse ar putea să crească de peste două ori, până la 190 miliarde de tone pe an, iar emisiile de gaze cu efect de seră ar crește cu 40%.

Acest scenariu ar putea fi evitat dacă va exista o tranziție mai rapidă către energie regenerabilă, planificare urbană mai eficientă pentru a reduce cererea de beton, schimbări în diete pentru a reduce nevoia de pășuni și a reduce risipa și un accent mai mare pe crearea unei economii circulare care reutilizează mai multe materiale.

spot_img

Ultimele știri