Inca un pas pentru ELI

Executivul a adoptat vineri, in sedinta extraordinara, o prevedere tehnica ce vizeaza inlesnirea desfasurarii proiectului ELI (Extreme Light Infrastructure), care are ca scop dezvoltarea unui dispozitiv laser de mare capacitate la Magurele.

Mai exact, ELI este un proiect al Uniunii Europene, gazduit de Romania, Ugaria si Cehia, care vizeaza construirea unui laser de 1.000 de ori mai puternic decat cel mai mare dispozitiv de acest fel existent in prezent in lume.

"In Hotararea de Guvern adopatata sunt prevazute chestiuni tehnice cu referire la ELI, astfel incat proiectul sa se poata desfasura fara probleme. Deocamdata, proiectul este transmis la Comisia Europeana, el este in analiza si noi speram sa avem aprobarea proiectului pana la sfarsitul luni iunie", a declarat, pentru Agerpres, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Prevederea adoptata vine in aplicarea unei ordonante de urgenta adoptate anterior de Guvern.

Beneficiarul proiectului paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure – Nuclear Phisics (ELI-NP) este Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei".

Cel mai important proiect stiintific al Romaniei

In octombrie 2011, Guvernul a transmis Comisiei Europene, spre aprobare, proiectul ELI, de construire a unui laser de mare putere la Institutul de Fizică de la Măgurele.

La proiectul laserului vor mai participa Ungaria și Cehia iar sectorul romanesc al Extreme Light Infrastructure va avea o valoare totala de 293 de milioane de euro, din care suma de 180 de milioane de euro va putea fi finantată din actuala perioada de programare bugetara a Uniunii Europene.

Proiectul este programat sa se desfășoare in două etape – prima până la sfarsitul lui 2015, care inseamna finantarea din actuala perioada de programare bugetara a Uniunii Europene, iar a doua etapa, in urmatorii doi ani.

In România, proiectul va fi amplasat langa Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara (IFIN) din Magurele si reprezinta cel mai important proiect stiintific pe care tara noastra a avut ocazia sa-l găzduiasca vreodata.

Gabriel Botezatu

Foto: extreme-light-infrastructure.eu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri