La sfârșitul săptămânii trecute, un iceberg de 1.270 de kilometri pătrați – echivalent cu suprafața Los Angeles – s-a desprins de Antarctica. Două crăpături vechi vor elibera un iceberg mult mai mare atunci când se vor întâlni.
British Antarctic Survey (BAS) a avertizat încă din noiembrie că asta se va întâmpla, după ce a apărut o crăpătură pe care au numit-o North Rift. În ianuarie, ruptura a început să se întindă cu aproape un kilometru pe zi. Vineri s-au crăpat ultimii 300 de metri de gheață, iar icebergul s-a desprins de calota glaciară.
„Apariția crăpăturii North Rift la sfârșitul lui 2020 a fost o surpriză, dar asta arată cât de complexă poate fi dinamica gheții”, a declarat Adrian Luckman, glaciolog la Universitatea Swansea din Wales, pentru Insider.
North Rift este a treia crăpătură majoră apărută din 2011 până acum în calota numită Brunt Ice Shelf. Însă aceasta nu-i îngrijora pe cercetătorii de la BAS, ci faptul că celelalte două – Halloween și Chasm 1 – accelerează una spre cealaltă încă din 2019. Când se vor întâlni, un iceberg mult mai mare decât acesta va fi eliberat în ocean. Vestea bună este că niciuna dintre crăpături nu a mai crescut în ultimele 18 luni. Însă cercetătorii cred că aceasta este liniștea dinaintea furtunii.
În 2016, din cauza îngrijorărilor provocate de cele două crăpături, Stația de Cercetare Halley a fost relocată la 32 de kilometri spre interiorul continentului. Anul următor, BAS a decis ca niciun om de știință să nu fie prezent la Stație în lunile de iarnă, când evacuarea ar fi fost dificilă.
Deocamdată este dificil pentru oamenii de știință să determine ce provoacă apariția crăpăturilor, însă „nu există nicio dovadă că schimbările climatice au jucat un rol important în asta”, a transmis BAS într-un comunicat de presă.
Cu toate acestea, mai multe studii arată că încălzirea oceanelor grăbește topirea Antarcticii. În anii 1980, continentul pierdea 40 de miliarde de tone de gheață pe an. În ultimul deceniu, acest număr a sărit la 252 miliarde de tone pe an.
Citește și:
Temperaturile din Antarctica au crescut la peste 20 de grade Celsius, un nou record absolut