Gunoierii care rascolesc gropile de deseuri din intreaga lume si recicleaza zilnic mii de tone de metal, plastic si hartie au intrat in conflict cu ONU pe tema proiectelor de incinerare a deseurilor. Ei sustin ca acestea ii lasa fara obiectul muncii si contribuie la cresterea emisiilor de dioxid de carbon, potrivit „The Guardian”.
Plangerea lor a fost citita ieri la Bonn, unde a avut loc ultima sesiune a negocierilor climatice ale ONU. Gunoierii sustin ca Mecanismul de Dezvoltare Curata, o schema de finantare menita sa reduca emisiile de gaze din statele in curs de dezvoltare, a dus la construirea unor zeci de incineratoare de deseuri in care se distrug gunoaiele municipale.
„Gunoierii, unii dintre cei mai saraci oameni din lume, recupereaza materiale reciclabile. Ei sunt antreprenorii invizibili in lupta cu schimbarile climatice si isi castiga traiul din reciclare, reducand cererea pentru resurse naturale. Insa sunt subminati de Mecanismul de Dezvoltare urata, care le interzice accesul in gropile de gunoi”, a declarat Neil Tangri, director al Gaia, o asociatie de 500 de grupuri anti-incinerare din 80 de state.
Persoanele care cauta prin gunoaie manevreaza cea mai mare parte a muntilor de deseuri din statele in curs de dezvoltare. Aproape 60% din gunoiul din Delhi, de exemplu, este reciclat de o armata de zeci de mii de gunoieri care il rascolesc in cautare de materiale reciclabile.
Ieri, asociatia Gaia a cerut ONU sa nu mai aprobe proiectele de incinerare a deseurilor pentru a produce energie si sa inceapa sa investeasca fondurile climatice in sectorul reciclarii „informale”. Astfel, spune organizatia, ar creste numarul de locuri de munca si s-ar reduce dramatic emisiile de dioxid de carbon.