Gradinita cu panouri solare la Sighisoara

Gradinita Nr. 6 din Sighisoara va functiona de-acum incolo pe baza de energie solara, dupa ce acoperisul cladirii a fost dotat cu doua sisteme – termic si fotovoltaic – realizate in cadrul programului „Acoperisuri solare” al Agentiei Germane pentru Energie.

Sistemul solar termic serveste la incalzirea apei calde menajere indiferent de anotimp. In plus, instalatia poate fi conectata la sistemul de incalzire centrala pentru a asigura intregul necesar de caldura pe perioada lunilor de iarna, cand lumina solara este mai slaba.

Sistemul fotovoltaic are o putere instalata de 5,52 kW si reprezinta o sursa UPS (”uninterruptible power supply”) de alimentare continua cu energie electrica. Acesta este racordat la reteaua electrica nationala, dar functioneaza si ca sistem autonom, asigurand furnizarea curentului electric si in cazul unor defectiuni sau unor caderi de tensiune in reteaua nationala.

Potrivit estimarilor, instalatia va contribui la reducerea emisiilor de CO2 cu1.690 kg/an.

Dublul sistem a fost inaugurat in urma cu o saptamana in prezenta autoritatilor locale si a partenerilor de proiect. La lansare au participat Consulul General al Germaniei la Sibiu, Thomas Gerlach, liderul de proiect din partea Agentiei Germane pentru Energie din Berlin si managerii companiilor AS Solar GmbH si AS Solar Energii Regenerabile – Thomas Rust si Laszlo Nemet.

Functionarea instalatiei, monitorizata de la distanta

Panourile fotovoltaice vor asigura alimentarea cu energie atat ziua, cat si pe timp de noapte. Potrivit producatorului, energia solara produsa in timpul zilei de celulele fotovoltaice va fi stocata in bateriile sistemului insular. Odata incarcate bateriile, surplusul de energie produs de sistemul fotovoltaic este stocat in retea.

Potrivit initiatorilor proiectului, sistemul solar de la gradinita din Sighisoara va fi unul dintre primele sisteme fotovoltaice din Romania ce va obtine certificate verzi. Functionarea instalatiei solare va putea fi urmarita de la distanta prin intermediul unui sistem de monitorizare creat de AS Solar.

Cu ajutorul acestuia, pot fi urmarite valorile inregistrate la producerea energiei electrice cu ajutorul panourilor fotovoltaice, valori ce vor fi redate pe pagina de internet a proiectului (www.solardach-rumaenien.com) in limba romana si in germana.

„Vedem in piata romaneasca un potential extraordinar de dezvoltare pentru tehnica solara si totodata o provocare, la care ne angajam cu entuziasm pentru a promova si in Romania valorificarea energiilor regenerabile”, a declarat Thomas Rust, managerul AS Solar GmbH.

Sistemele solare au fost realizate în cadrul programului ”Acoperisuri solare” al Agentiei Germane pentru Energie de promovare a energiei solare pe piata internationala. Programul a fost initiat si coordonat de catre Agentia Germana pentru Energie si co-finantat de Ministerul Federal pentru Economie si Tehnologie din Germania.

Raluca Petrescu
 

spot_img

Ultimele știri