Gradini plantate pe blocuri

Directia de Mediu din cadrul Primariei Bucuresti intentioneaza sa amenajeze acoperisurile a 12 camine studentesti cu covor de plante, a declarat, pentru Green Report, Stelian Ifrim, inspector responsabil cu acest proiect.

In prezent, institutia desfasoara un proiect pilot de “inverzire” a acoperisului unui camin in complexul studentesc Regie.

“Pe langa proiectul din Regie, am realizat un program de amenajare a inca 12 acoperisuri de camine in Politehnica si la caminele studentilor de la Medicina, care totalizeaza o suprafata de 7.000 de metri patrati. Pentru acest nou proiect am solicitat fonduri europene, iar daca vom primi banii, in luna iunie ne vom putea apuca de treaba”, a precizat reprezentantul primariei .

Acesta a precizat ca pretul minim pentru amenajarea unui metru patrat de spatiu verde pe acoperisuri se ridica la aproximativ 300 de euro.

Ifrim a subliniat ca directia din care face parte analizeaza posibilitatea extinderii proiectului si la scoli, gradinite si spitale.

“Avem in vedere eventualitatea extinderii acestui proiect si la alte cladiri administrate de primarie, cum ar fi scoli, gradinite sau spitale. Principala problema in acest sens consta in identificarea surselor de finantare”, a adaugat inspectorul.

Inainte de instalarea propriu-zisa a spatiului verde, este necesara realizarea unui studiu tehnic de rezistenta a cladirii. Practic, amenajarea de spatii verzi pe cladiri consta, in principal, in instalarea unui sistem (foto) format din mai multe straturi de material, inaintea plantarii vegetatiei. Astfel, in prima faza se instaleaza un strat geotextil de protectie a plafonului, un strat de drenare si retentie a apei, un strat filtrant si un substrat pentru acoperisuri verzi, dupa care se aseaza vegetatia.

Autoritatile europene au stabilit ca tinta pentru capitalele membre ale Uniunii existenta a minim 26 de metri patrati de spatiu verde pe locuitor.

Reprezentantii Primariei au afirmat ca, in momentul de fata, Capitala detine 22-23 de metri patrati de spatiu verde per locuitor.

Gabriel Botezatu

Citeste si:

Bucuresti, capitala mediului

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri