Mişcarea Europeană pentru Tineret – Bulgaria a dezvoltat un manual online, care conţine 18 sfaturi referitoare la sustenabilitatea mediului adresate tinerilor, pe care aceştia să le aplice în viaţa de zi cu zi.
Conservarea resurselor preţioase ale Pământului, cum ar fi apa, copacii şi combustibilii fosili, se află în centrul sustenabilităţii, a declarat mişcarea pentru tineret.
Refuzul de a folosi produse din plastic, utilizarea becurilor LED, prelungirea duratei de viaţă a produselor, reducerea consumului de carne şi multe altele se numără printre sfaturile din ghidul online.
Scopul acestui ghid este de a informa tinerii din Bulgaria asupra stilurilor de viaţă sustenabile, de a consolida atitudinile lor cu privire la probleme precum schimbările climatice şi protecţia mediului, a declarat pentru BTA Dimitar Uzunov, preşedintele mişcării, student în anul patru la studii europene. În opinia sa, tinerii pot reprezenta schimbarea prin răspândirea bunelor practici.
Fiecare sfat include o scurtă explicaţie. Achiziţionarea doar a alimentelor necesare este importantă pentru reducerea risipei alimentare, recomandă ghidul. Menţinerea aparatelor electrice în standby consumă o cantitate inutilă de energie, potrivit altui sfat. Este de asemenea evidenţiată importanţa colectării separate a deşeurilor. „Plantează un copac” este ultimul sfat oferit de mişcarea pentru tineret.
Micile obiceiuri decid întregul mediu din jurul nostru, a spus Uzunov. El crede că un stil de viaţă prietenos cu mediul poate fi dificil la început, însă este mai sănătos şi chiar mai ieftin.
„Trăind în concordanţă cu cele patru principii clasice ale conştiinţei de mediu, sau cei 4R (Reducere, Reutilizare, Reparare, Reciclare), putem să protejăm mediul„, a explicat Mişcarea de Tineret.
Manualul a fost întocmit în cadrul programului „Tineret pentru Mediu” al Ministerului Mediului prin Inspectoratul Regional în domeniul Mediului şi Apei – Sofia.
Ghidul conţine, de asemenea, videoclipuri scurte referitoare la protecţia mediului şi un stil de viaţă prietenos cu mediul.
Citește și: Aproape 90% din cererile de finanțare prin programul Casa Verde Fotovoltaice au fost aprobate