Studiu: 65% din flora și fauna din Antarctica ar putea dispărea până în 2100

Eforturile de conservare existente sunt insuficiente pentru a proteja ecosistemele antarctice, iar 65% din plantele și fauna sălbatică de pe continent ar putea înregistra o scădere a populației până în anul 2100,  potrivit unui studiu realizat de Jasmine Rachael Lee de la Universitatea din Queensland, Australia, și colegii săi, publicat în revista cu acces deschis PLOS Biology, preluată de Science Daily

Implementarea a zece strategii-cheie de gestionare a amenințărilor – la un cost anual de 23 de milioane de dolari – ar fi benefic pentru până la 84% din speciile de păsări, mamifere și plante terestre.

Pentru a înțelege mai bine care specii sunt cele mai vulnerabile și pentru a identifica cele mai rentabile acțiuni, cercetătorii au combinat evaluările experților cu date științifice pentru a evalua amenințările și strategiile de conservare pentru Antarctica. Ei au făcut solicitări către 29 de experți să definească posibile strategii de management, să estimeze costul și fezabilitatea acestora și să evalueze potențialul beneficiu pentru diferite specii între acum și 2100.

Schimbările climatice au fost identificate ca fiind cea mai serioasă amenințare la adresa biodiversității antarctice, iar influențarea politicii globale de limitare a încălzirii a fost cea mai benefică strategie de conservare.

În conformitate cu strategiile actuale de management și o încălzire de peste 2 grade Celsius, 65% din plantele și animalele terestre vor dispărea până în 2100. Pinguinii imperiali (Aptenodytes forsteri) au fost identificați ca fiind cei mai vulnerabili, urmați de alte păsări marine și viermi nematozi din sol.

Cu toate acestea, strategiile regionale de management ar putea aduce beneficii pentru până la 74% dintre plante și animale la un cost estimat de 1,92 miliarde de dolari SUA în următorii 83 de ani, echivalent cu 0,004% din PIB-ul global în 2019. Strategiile de management regional identificate ca oferind cel mai mare profit pe investiții au fost minimizarea impactului activităților umane, îmbunătățirea planificării și managementului noilor proiecte de infrastructură și îmbunătățirea managementului transportului.

Pe măsură ce Antarctica se confruntă cu o presiune crescândă din cauza schimbărilor climatice și a activităților umane, este nevoie de o combinație de eforturi regionale și globale de conservare pentru a păstra biodiversitatea și serviciile ecosistemice antarctice pentru generațiile viitoare, spun autorii.

Citește și: Acord istoric la COP15 pentru biodiversitate. Ce stabilește documentul și care sunt reacțiile oficialilor lumii

spot_img

Ultimele știri