Gazprom analizeaza posibilitatea explorarii de hidrocarburi in Bolivia

Concernul rus Gazprom a semnat luni un acord cu compania petroliera de stat din Bolivia YPFB pentru a demara niste studii care sa permita dezvoltarea unor viitoare proiecte de explorare si exploatare de hidrocarburi in tara sud-americana, informeaza agentia EFE.

Acordul prevede ca Gazprom va avea la dispozitie un an pentru realizarea analizelor geologice necesare in blocul Sinchal, situat in departamentul sudic al Tarija, unde sunt concentrate 85 la suta din rezervele de gaze naturale ale Boliviei.

Acordul a fost semnat de reprezentantul pentru America Latina al companiei ruse, Stanislav Tsigankov, si de presedintele Zacamintelor Petrolifere Fiscale Boliviene (YPFB), Santos Ramírez, la Palatul guvernului din La Paz.

Ramírez, care a fost numit in aceasta functie saptamana trecuta, a afirmat ca dorinta sa este ca Gazprom sa prezinte cat mai curand rezultatul acestor studii pentru ca, imediat, sa poata fi facuti urmatorii pasi.

Dupa ce Gazprom isi va prezenta studiul, intr-un termen de maxim 90 de zile, vor fi stabilite conditiile pentru crearea unei societati mixte intre compania rusa si YPFB, care va avea o participatie de cel putin 51 la suta.

Bolivia are deja un acord pentru dezvoltarea explorarii de hidrocarburi si alte activitati din lantul petrolier cu compania venezueleana de stat Petróleos de Venezuela (PDVSA).

In mai 2007, presedintele bolivian, Evo Morales, a emis un decret ce autorizeaza YPFB sa semneze conventii cu alte companii de stat, atunci cand exista acorduri energetice intre cele doua tari.

Potrivit lui Tsigankov, Gazprom intentioneaza sa aplice in Bolivia ’experienta sa din intregul lant de productie’ din sectorul de hidrocarburi.

Gazprom, fondata in 1989, controleaza 15 la suta din rezervele mondiale de gaze naturale si este principalul furnizor din Europa.

La randul sau, presedintele Morales a dat asigurari ca un acord cu concernul rus va permite realizarea unor investitii mai mari pentru a asigura aprovizionarea pietei interne si exportul de gaze naturale in Argentina, care primeste un volum mai mic decat cel contractat, si in Brazilia.

’’Uneori intarziem, dar angajamentele sunt intotdeauna respectate’, a subliniat Morales.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri