Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Gardianul de Transilvania: Halda Resitei polueaza in continuare, in timp ce autoritatile locale se fac ca gasesc strategii

Primaria Resita nu a gasit, inca, locul pentru noul depozit de deseuri menajere, desi, conform Strategiei si Planului National de gestionare a deseurilor, 2009 este anul in care halda de gunoi a municipiului trebuie inchisa si trecuta in conservare. Prefectul judetului Caras-Severin, Ioan Anton Paulescu, sustine ca fosta conducere a primariei nici macar nu a intocmit strategia de inchidere, ecologizare, neutralizare si conservare a actualei haldine, dupa cum, in calitate de proprietar, nu s-a aratat preocupata de efectuarea lucrarilor de intretinere.

Mai mult, administratia locala nu a reactionat in nici un fel la nevoile cetatenilor, obligati sa depoziteze molozul rezultat din amenajarile locuintelor in eurocontainerele pentru colectare selectiva a deseurilor menajere. Pentru a evita pe viitor astfel de situatii, primaria intentioneaza ca, dupa eliberarea autorizatiei de constructie, sa ii oblige pe locatari sa anunte Serviciul de Salubrizare de la „Prescom”, pentru a ridica si transporta, contracost, molozul rezultat in urma lucrarilor.

Practica a dovedit insa ca, in proportie de 90 la suta, aceste amenajari interioare se efectueaza fara autorizatie de la primarie. Daca ar fi sa dam crezare specialistilor, noul deponeu va insuma 11,6 hectare si va avea o capacitate de 3,5 milioane de metri cubi de deseuri. Un aspect deloc neglijabil, in conditiile in care municipiul resedinta de judet se confrunta cu o lipsa acuta de terenuri ce se preteaza la constructii de interes public.
Actuala halda este cel mai mare poluator din municipiu din cauza emanatiilor de biogaz care se autoaprind in permanenta. Chiar daca este situata la marginea Resitei, locuitorii satelor si cartierelor marginase resimt din plin efectele fumului inecacios purtat de vant. Viceprimarul municipiului, Tiberiu Padurean, sustine ca o firma romano-italiana este interesata de captarea biogazului si transformarea lui in energie electrica, fara nici o implicare financiara din partea primariei. In cazul in care aceasta colaborare se va materializa, in urmatorii zece ani Resita va beneficia de iluminat public gratuit.

Penatru mai multe informatii viziteaza Gardianul de Transilvania

spot_img

Ultimele știri