Gardianul: Canicula vine si in 2008. ANM anunta, in vara, seceta si temperaturi ridicate in sud-est

Romanii vor avea parte, anul acesta, de o vara mai putin caniculara, comparativ cu cea de anul trecut, potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie. Totodata, anul 2008 este unul fara precipitatii abundente in primele luni ale primaverii.

"In acest an nu se vor inregistra temperaturi foarte mari, dar nici precipitatii abundente. In luna februarie vom avea parte de precipitatii mai putine, comparativ cu luna ianuarie. Temperaturile pentru aceasta luna vor fi normale pentru aceasta perioada din an. In luna mai temperatura medie va fi de 14,4 grade Celsius, in luna iunie temperatura medie va fi de 17,5 grade Celsius minima, iar maxima se va inregistra in jur de 20 – 22 de grade Celsius. In luna iulie temperatura medie minima va fi de 20 de grade, iar maxima de 24 grade Celsius. Temperaturi mai ridicate se vor inregistra in zona de sud-est a tarii, iar precipitatiile in aceasta zona a tarii vor fi reduse. Zilele de vara nu vor fi la fel de toride ca acelea de anul trecut, dar vom avea parte de cateva zile de canicula in lunile iunie si iulie. Vom avea parte si de zile mai calduroase, iar in zona Baraganului se va inregistra seceta, dar nu una puternica", a declarat directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu.

Acesta a mai afirmat ca anul acesta nu vom avea parte de inundatii, chiar daca in lunile martie si aprilie se va topi zapada. "In lunile martie si aprilie vor cadea precipitatii normale pentru aceasta perioada. Tin sa precizez ca nu se vor inregistra inundatii ca in anul 2005. In lunile martie si aprilie, din cauza caldurii, se va topi zapada, iar nivelul apelor va creste. Acest lucru nu inseamna ca raurile vor iesi din matca producand astfel pagube materiale", a mai declarat Sandu.

Potrivit sefului Sectiei de climatologie din cadrul ANM, dr. Aristita Busuioc, secolul XXI va aduce Romaniei cresteri semnificative de temperaturi. "Clima este imprevizibila, nu o putem controla. Am facut un raport in ceea ce priveste incalzirea globala la nivelul tarii noastre si am constatat ca din anul 1901 si pana in 2007 temperatura a crescut cu 0,5 grade Celsius in medie", a precizat dr. Aristita Busuioc.

Totodata, potrivit sefului Sectiei de climatologie, anul 2007 a fost cel mai calduros din aceasta perioada, inregistrandu-se temperaturi de peste 40 de grade Celsius intr-un numar record de zile consecutive, mai exact 10 zile. "Iarna anului 2007 a fost considerata cea mai calduroasa iarna, unde luna ianuarie a inregistrat temperaturi neobisnuit de mari pentru acest anotimp. Nici la capitolul precipitatii lucrurile nu stau deloc bine. Astfel, potrivit raportului, am constatat ca in perioada 1891 – 2007 Oceanul Planetar a suferit scaderi ale nivelului apei", a mai declarat dr. Busuioc.

In Romania se face simtita clima tropicala, astfel tara noastra va avea mai putine zile de iarna. " Noi estimam ca din anul 2000 pana in anul 2029 temperatura va creste cu inca 1,5 grade. Cresterea simtita a temperaturilor se va face la sfarsitul secolului XXI, atunci cand temperaturile vor fi mai mari cu pana la 5 grade Celsius", a spus dr. Busuioc.

Sistemul energetic nu rezista

Potrivit ministrului mediului, Attila Korodi, canicula ar putea duce si in acest an la pene de curent, in special in orasele mari, intrucat sistemul energetic nu este adaptat unor astfel de temperaturi. "Anul trecut, oamenii au folosit aparatele de aer conditionat, iar sistemul energetic nu a putut sa faca fata, nu a fost adaptat la aceste cerinte, care, chiar daca sunt perioade scurte in fiecare vara, sunt insemnate. S-ar putea ca si in acest an sa avem pene de curent, putem avea drumuri surpate sau putem avea cresteri foarte mari de preturi la produsele agricole", a afirmat Korodi. Acesta a mai precizat ca, in perioadele de seceta, resursele de apa nu sunt suficiente pentru a mentine in functiune centrala nuclear-electrica de la Cernavoda, lucru care duce la revenirea producerii de energie termo, daunatoare pentru mediu.

"In fiecare an, cånd sunt semnale de seceta, se construieste un plan special pentru ca sa fie mentinuta in functiune centrala de la Cernavoda. Aceasta nu poate sa functioneze daca nu exista un debit minim al Dunarii. Daca centrala este inchisa, se trece la generarea termica de energie si ajungem din nou la aceeasi cauza a emisiilor de gaze cu efect de sera", a spus ministrul. Oficialul a mai precizat ca Europa Centrala si de Est se va confrunta in acest an cu o tendinta de scadere a precipitatiilor, indeosebi vara, lucru care va afecta agricultura, ecosistemele si populatia.

"Daca tendintele de crestere a incalzirii globale se accentueaza, vom avea de-a face cu efecte asupra cresterii PIB-ului statelor lumii, iar atunci, efortul financiar al acestor tari va fi mult mai mare decat eforturile de prevenire", a conchis Korodi.

Pentru mai multe informatii vizitati Gardianul

spot_img

Ultimele știri