Furturi de lemne: 35 de milioane de lei

In ultimii trei ani, din padurile Romaniei s-au furat 460.000 de metri cubi de lemn, in valoare de circa 30 – 35 de milioane de lei. Din intreaga cantitate sustrasa s-a reusit ulterior confiscarea a numai 80.500 de metri cubi de material lemnos, adica a 6-a parte.

Informatiile in acest sens au fost prezentate astazi in cadrul unei conferinte organizate de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, sub titlul “In padure se fura ca-n codru”.

Actiunea s-a desfasurat la sediul Ministerului Mediului si Padurilor, iar ministrul Laszlo Borbely a confirmat aceste date.

Valoarea pagubei a fost estimata conform pretului mediu al metrului cub de lemn, adica 71 de lei. Documentul realizat de Ecopolis a fost realizat pe baza datelor primite la sfarsitul anului 2011.

Informatiile aflate la baza studiului au fost oferite de institutiile care au intreprins controale in acest domeniu – autoritati silvice, Politie si Jandarmerie.

“Am avut 257.000 de actiuni de control. Daca aveam controale si mai multe, probabil paguba constatata era si mai mare”, a recunoscut ministrul Borbely.

Reprezentantii Ecopolis au fost foarte critici in ceea ce priveste atitudinea autoritatilor statului, mai ales in ceea ce priveste atitudinea Justitiei. “Majoritatea persoanelor condamnate pentru infractiuni silvice ajung de fapt sa plateasca doar cheltuielile de judecata, in sume care nu depasesc, in medie, 500 de lei”, explica Irina Pop, autoare a studiului Ecopolis.

La randul lui, Costel Popa, presedinte Ecopolis, considera ca “in Romania, daca furi o paine risti inchisoare de sapte ani. Pentru taieri ilegale si furt de padure ai 99 la suta sanse sa nu faci inchisoare”.

Hotii ii saluta pe jandarmi din mers

O lacuna legislativa a fost semnalata chiar de ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Potrivit acestuia, in urma cu cativa ani, Jandarmeriei i s-a retras dreptul de a opri vehiculele care transporta busteni si de a verifica actele de provenienta ale marfii. Din acest motiv, apar situatii in care hotii incarca lemnul in camion, apoi pornesc masina si le fac jandarmilor cu mana, stiind ca nu mai pot fi controlati. Ministerul Mediului pregateste o propunere legislativa care sa corecteze aceasta situatie, a promis ministrul Borbely.

Pe de alta parte, reprezentantul Ministerului Public, procurorul Adrian Dicu, de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a prezentat situatia din punctul de vedere al oamenilor legii. Pe de o parte, legislatia actuala stabileste ca o paguba sau un furt de cel mult cinci metri cubi de lemn reprezinta nu infractiune, ci contraventie, astfel incat fapta nu este pedepsita cu inchisoarea ci doar cu o amenda contraventionala. Pe de alta parte, chiar in cazul in care paguba sau furtul depaseste limita de cinci metri cubi de lemn, pentru ca autorul sa fie trimis in judecata trebuie sa existe martori sau probe. Iar din pacate, de cele mai multe ori, fapta este constatata doar de un padurar, astfel ca in fata anchetatorilor exista o singura marturie, aceea a padurarului.

O solutie de principiu pentru asemenea cazuri a oferit procurorul Adrian Dicu: “Padurarii pot merge in echipa, nu doar unul singur, astfel incat sa existe martori. Iar dupa retinerea suspectului se poate identifica lemnul taiat, iar existenta acestuia reprezinta o proba in justitie”.

Mihai Diac

Foto: www.citynews.ro

Citeste si:

Zapada razbuna moartea padurii

Defrisarile ilegale si absorbtia fondurilor europene, esecuri asumate de ministrul Mediului
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri