Franta: „Anual, 3.000 de decese, provocate de poluare”

Institutul francez de supraveghere sanitara evalueaza la „3.000 numarul deceselor provocate, intr-un singur an, de poluare”, scrie leparisien.fr. Studiul  a fost facut in 2011, in 9 orase din Franta, si include si suburbiile pariziene, iar sentinta specialistilor este dura. Speranta de viata a persoanelor care locuiesc in mediul urban, unde predomina poluarea cu particule fine, PM 2,5, este mai scazuta cu 7 luni, iar printre bolile agravate de poluare se numara astmul, rinofaringita, cat si afectiunile cardiovasculare.

Aerul din Paris este din ce in ce mai poluat”, spune Bernard Jomier, unul dintre cei 30 de specialisti, constituiti intr-o asociatie ce trage un semnal de alarma, impotriva efectelor nocive ale poluarii, printr-o petitie adresata, de curand, confratilor de breasla.

Trebuie sa facem publice efectele poluarii si sa spunem ce se intampla cu pacientii nostri. Exista boli care sunt agravate de poluare, speranta de viata a pacientilor fiind, uneori, drastic limitata de efectele poluarii”, potrivit lui  Gauthier Desmarchelier, medic generalist.

Raed Arafat: ”Bolile sunt agravate de poluare”

Potrivit lui Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, in Romania nu exista inca statistici cu privire la decesele provocate de poluare. In opinia lui Raed Arafat, poluarea nu provoaca in mod direct decesul, ci agraveaza boli deja existente.

O boala poate fi agravata de poluare insa poluarea, in mod direct, nu poate provoca decesul. Deocamdata, in Romania, nu s-au intocmit  astfel de statistici, dar nu excludem ca, pe viitor, sa procedam si  noi la astfel de evaluari”,  a explicat, pentru Green Report, Raed Arafat.

Traficul, responsabil de vicierea aerului cu PM2,5

Potrivit presedintelui Agentiei Nationale de Protectia Mediului (ANPM), Mihail Faca, si in Romania au fost inregistrate depasiri ale limitelor de poluare cu particule in suspensie, PM2,5, insa nu majore, mai ales in orasele in care traficul este intens.

Depasiri ale limitelor de poluare  cu particule PM2,5 sunt inregistrate mai ales vara in trafic. Masuratorile au aratat depasiri si in zonele in care exista santiere in lucru insa o data cu scaderea volumului de constructii in tara noastra, acest tip de poluare devine din ce in ce mai nesemnificativ”, a declarat, pentru Green Report, Mihail Faca.

 

spot_img

Ultimele știri