Fata neagra a biocombustibilului

Biocombustibilul nu este cea mai sigura metoda in lupta impotriva incalzirii globale, informeaza The G Living Network.

In prezent nu exita pompe de alimentare cu biocombustibil, cea mai folosita metoda este amestecarea etanolului provenit din porumb cu combustibili fosili. Pentru a crea biocombustibil sunt plantati mii de kilometri cu cereale cum este Centura de porumb din Golful Mexicului.

MSNBC a declarat ca aproximativ 12.300 kilometri patrati care inconjoara gura de varsare a raului Mississippi in Golful Mexicului a devenit "zona moarta", unde niciun organism care respira oxigen nu mai poate trai. Aceasta problema nu este doar una locala. Totul a incept odata cu explozia industriei porumbului in partea de vest a tarii. Productia de porumb din zona este dubla fata de cea din ultimii cinci ani, cea mai marte parte fiind folosita pentru productia de etanol.

Pentru ca productia sa fie profitabila, fermierii trebuie sa foloseasca tone de fertilizator pe baza de nitrogen, absorbit in mica masura de catre porumb. Aproximativ 95 de mii de tone de fertilizator pe baza de nitrogen ajung in fiecare an in Mississippi si apoi in Golful Mexicului.

Din cauza aceasta algele cresc in exces, mor si apoi se scufunda, absorbind oxigen. Astfel, pe fundul oceanului, s-a format o zona moarta, fara oxigen, care omoara orice vietuitoare care nu reuseste sa inoate dincolo de ea.

Nimeni nu poate prevesti ce se va intampla in viitor, daca cererea de combustibil pe baza de etanol va creste, dar prognoza pentru ocean va fi cu siguranta una sumbra. Daca productia de etanolul ofera o alternativa pentru combustibili fosili, nu se poate spune acelasi lucru si pentru viata marina.

Foto: gliving.tv

spot_img

Ultimele știri