Explorarea gazelor de sist, parte din „viziunea” privind independenta energetica

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climate (MMSC) a anuntat, vineri, ca actualul Guvern abordeaza diferit problema a gazelor de sist, iar lucrarile de explorare „face parte din viziunea mai larga a guvernului in privinta intaririi statutului Romaniei ca actor in domeniul energetic si din strategia proactiva in acest sens, menita sa obtina independenta energetica a tarii noastre”.

Potrivit informarii MMSC, deciziile in privinta explorarii gazelor de sist s-au luat numai dupa ce s-au vazut rezultatele studiilor la nivel european care sa se pronunte cu privire la gazele de sist. Studiile comandate de Uniunea Europeana nu au confirmat riscuri majore asupra mediului si schimbarilor climatice.

Inainte de a lua in calcul perspectiva exploatarii, vom proceda transparent si deschis, prin organizarea de dezbateri publice”, se arata in informarea MMSC.

De asemenea, reprezenatii institutiiei au tinut sa precizeze ca avizele de mediu au fost acordate pentru activitatea de explorare (ce presupune prospectiuni), si nu pentru exploatare.

Exploatarea este supusa unui alt set de proceduri de avizare si este un proces separat, independent de explorare si care nu poate surveni decat ulterior acesteia.

Explorarea nu implica folosirea procedeului fracturarii hidraulice! Activitatea de explorare a gazelor de sist nu difera de activitatea de explorare a hidrocarburilor”, se mai precizeaza in document.

Agentia de Protectia Mediului Constanta a emis deciziile etapei de incadrare pentru Chevron Romania Exploration and Production  SRL, pentru perimetrele Costinesti si Vama Veche, si anume lucrari de prospectiuni seismice – etapa in cadrul fazei de explorare, in vederea identificarii resurselor.

In ceea ce priveste exploatarea, pe parcursul anului trecut, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice a initiat un moratoriu pe perioada elaborarii studiilor comandate de catre Comisia Europeana. Intre timp, Parlamentul European a respins moratoriul la nivel european privind gazele de sist.

Trecerea la exploatare se poate face numai dupa obtinerea acordului de mediu, care presupune evaluarea impactului asupra mediului si stabilirea conditiilor de siguranta si securitate privind protejarea mediului.

spot_img

Ultimele știri