Expertii isi pierd increderea in tehnologiile alternative

Increderea in impactul tehnologiilor de energie regenerabila in lupta impotriva incalzirii globale scade in contextul crizei economice actuale, potrivit unui sondaj prezentat marti la Poznan, informeaza Guardian. Cifrele prezentate arata ca expertii climatici sunt mai putin increzatori in noile tehnologii decat erau in urma cu 12 luni. VEZI STUDIUL

Sondajul a fost realizat cu sprijinul World Bank, Programului de Mediu al ONU si al Centrului de Schimbari Climatice Globale de la Pew si a chestionat 1.000 de figuri importante din domeniu din 115 tari. Printre cei chestionati se numara oficiali guvernamentali si reprezentanti ai unor companii sau grupuri de presiune din domeniu.

Potrivit sondajului, expertii si-au pierdut increderea in metodele de a captura si stoca dioxidul de carbon, in proiectele de implementare a unor statii de incarcare a vehiculelor ecologice, in energiile eoliene, solare, biocombustibilii, biomasa si in tehnologiile cu “mare potential” de reducere a nivelurilor de carbon din atmsofera.

"Criza climatica se agraveaza, iar expertii sunt din ce in ce mai putin optimisti ca tehnologiile individuale pot rezolva problema”, considera Eric Whan de la Globescan, autor al sondajului.

Sustinerea pentru fermele eoliene de pe coasta a scazut de la 65% anul trecut la 61%, iar potentialul energiei solare mai convinge doar 66% dintre respondenti spre deosebire de 74% anul trecut.

44% dintre experti considera ca actuala criza economica va intarzia sau compromite semnarea unor acorduri eficiente in privinta climei. Aproape 75% dintre experti au fost in schimb de acord ca "o crestere economica echitabila si progresul in lupta impotriva incalzirii globale sunt obiective paralele”.

Achim Steiner, director exectuiv al UNEP este de parere ca cele doua chestiuni se leaga una de cealalta. “Combaterea schimbarilor climatice este pachetul stimulator necesar scoaterii planetei din impasul economic actual si pregatirii acesteia pentru o economie verde care sa se axeze asupra eficientei resurselor”, a declarat Steiner.

Yvo de Boer de la secretariatul ONU pe clima este si el printre cei mai optimisti dintre cei implicati si afirma ca discutiile de la Poznan se duc in directia unui acord privind sustinerea financiara acrodata de natiunile bogate celor in curs de dezvoltare. “In privinta adaptarii, as spune ca paharul este pe doua treimi plin”, a declarat acesta.

Chiar si liderii religiosi s-au alaturat initiativei de construire a unei economii verzi pentru stimularea dezvoltarii si protejarii mediului inconjurator. Arhiepiscopul de Canterbury si cel al Bisericii suedeze au trimis o scrisoare presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, in care i-au cerut sa se asigure ca problemele climatice nu sunt marginalizate in cautarea unor solutii pe termen scurt si mediu pentru criza economica.

spot_img

Ultimele știri