Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Europarlamentarii romani cer CE sa trimita o misiune de lucru in Ungaria

Doi europarlamentari romani au solicitat ieri Comisiei Europene sa precizeze daca va trimite o misiune de lucru care sa ancheteze cauzele si consecintele dezastrului ecologic din Ungaria si daca va face recomandari, asa cum s-a intamplat in cazul accidentului de la Baia Mare. Eurodeputatele Daciana Sarbu si Corina Cretu, au mai intrebat Comisia daca, in cazul contaminarii Dunarii, statele afectate – printre care si Romania – pot face apel la Fondul European de Solidaritate.

Un expert al grupului ecologist Greenpeace declarase ieri, pentru agentia Reuters, ca impactul deversarii de substante chimice din Ungaria s-ar putea dovedi mai grav decat cel al deversarii de cianuri in urma accidentului de la Baia Mare, acum 10 ani. La acea vreme, un rezervor de depozitare a apelor reziduale continand cianuri a cedat, contaminand apele Tiszei si Dunarii. In urma accidentului de la Baia Mare, diversi lideri din Ungaria au criticat extrem de dur Romania, tara noastra fiind obligata in final sa plateasca despagubiri de 100 milioane dolari.

Semnal de alarma pentru Rosia Montana

Europarlamentarul Daciana Sarbu, membru al Comisiei de Mediu, Sanatate publica si Siguranta alimentara din PE, a mai solicitat Comisiei reevaluarea rapida a masurilor de siguranta impuse companiilor care lucreaza cu substante periculoase, precum si cresterea standardelor de siguranta necesare la nivelul intregii Uniuni Europene, astfel incat accidente precum cel de marti din Ungaria sa nu mai fie posibile.

In opinia sa, asemenea dezastre ridica din nou in discutie necesitatea interzicerii proiectului minier de la Rosia Montana. “Acolo se doreste extragerea aurului cu cianuri. La fabrica din Ungaria se produce alumina cu generarea unor reziduuri deosebit de toxice. In ambele cazuri companiile pretind respectarea tuturor regulilor. Dar acum numai una dintre catastrofe mai poate fi prevenita – cea de la Rosia Montana”, a declarat Daciana Sarbu.

In cadrul unei dezbateri din plenul Parlamentului European despre protejarea biodiversitatii, Daciana Sarbu a afirmat ca, reglementarile impuse companiilor nu sunt suficient de dure.In urma cu zece ani, deversarea de apa cu cianuri de la Baia Mare a decimat fauna acvatica

“Mii de oameni au fost afectati, iar curatarea zonelor contaminate cu reziduuri toxice va dura un an si va avea costuri uriase. Totusi compania insista ca a respectat regulile comunitare. Iata deci un nou avertisment ca asemenea dezastre sunt posibile oricand in Uniunea Europeana, daca normele de siguranta si de protectie nu sunt suficient de puternice, iar reglementarile impuse companiilor nu sunt suficient de dure”, a subliniat eurodeputata.

“Fermitatea regulilor trebuie sa creasca, iar nivelul trebuie sa fie acelasi la nivelul intregii Uniuni, pentru ca si state precum Ungaria sau Romania, in care au fost posibile asemenea accidente, sa fie mai bine pregatite si mai capabile sa-si protejeze populatia”, a adaugat Daciana Sarbu.

Livia Cimpoeru

spot_img

Ultimele știri