Energia solara poate fi stocata in beton

Betonul ar putea fi folosit pentru stocarea energiei termice, potrivit unor cercetatori de la Universitatea din Arkansas informeaza Tree Hugger. Acestia au castigat un premiu in valoare de 770.000 de dolari din partea Departamentului American de Energie, in cadrul unui program de sustinere a proiectelor de stocare ieftina a energiei solare.

Panourile solare sunt folosite pentru a atrage caldura care sa fie stocata mai apoi in beton. Transferul de la panouri la beton se face printr-un tub de otel.

Cercetatorii vor sa creeze si sa testeze beton de mare performanta, capabil sa stocheze un maximum de energie termica. Pentru aceasta vor expune betonul la temperaturi foarte ridicate si vor folosi modele computerizate.

In prezent, energia poate fi stocata in beton la o temperatura de maximum 325 de grade Celsius dar echipa de la Universitatea din Arkansas crede ca poate ajunge la 600 de grade Celsius.

Potrivit cercetatorilor, energia solara este o alternativa foarte plauzibila la sursele de energie actuale. Munca de cercetare trebuie sa se concentreze insa asupra metodelor de stocare a energiei.

„Aria cea mai importanta de cercetare este stocarea energiei termice, ceea ce inseamna dezvoltarea unor metode eficiente si ieftine de a transfera caldura de la colectori inainte de a transmite-o la generatori. Asta incercam sa facem”, a declarat Panneer Selvam, profesor de inginerie civila.

In prezent, costul de stocare a energiei solare este cuprins intre 13 si 17 centi pe kilowat ora. Departamentul American de Energie isi propune  performanta unui cost de 5 centi pe kilowat ora pana in 2020.
 

spot_img

Ultimele știri