Energia solară. Cum începem o „revoluție” de pe acoperiș

Energia solară și eoliană s-au maturizat și au devenit accesibile în ultimele două decenii. Solarul, în special, este de așteptat să conducă la o creștere a surselor regenerabile în viitoarea decadă, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA). Dar progresul este lent. Emisiile globale de gaze cu efect de seră sunt încă în creștere, iar cererea de energie, și ea aflată în ascensiune, este prea des satisfăcută de combustibilii fosili.

Potrivit unei analie publicate în World Economic Forum, chiar și în Germania, adesea descrisă ca una dintre țările lider în surse regenerabile, aproape 90% din toate acoperișurile adecvate încă nu au instalație solară, potrivit companiei de consultanță EUPD. Acest număr se referă la case private cu una sau două familii. Pentru blocurile cu mulți chiriași, ponderea acoperișurilor fără solar este și mai mică.

Progresul lent nu provine din lipsa de informații sau din sprijinul public scăzut. 9 din 10 germani sușțin instalațiilor solare pe acoperiș, făcând panourile solare cea mai populară sursă de energie. Dar, în timp ce atât de mulți oameni sunt dispuși să își aducă partea lor în abordarea crizei climatice, de ce sunt atât de puțini care acționează?

Schimbarea comportamentului

Teoria difuzării inovației oferă un răspuns – schimbarea comportamentului cuiva necesită adesea forță și disciplină, precum și timp și bani. O dilemă clasică stabilită în știința socială este „problema contribuției banale”: contribuția unui individ la o problemă, cum ar fi criza climatică, este atât de mică încât pare neglijabilă și, prin urmare, individul nu vede niciun motiv să acționeze.

Psihosociologul Harald Welzer spune că, prin urmare, oamenii au nevoie de un „beneficiu principal” pentru a acționa. Schimbarea trebuie să fie simplă, convenabilă, mai bună decât înainte și, în mod ideal, să economisească timp și bani. Numai dacă există un astfel de beneficiu primar, majoritatea oamenilor își schimbă comportamentul.

Motivația de a proteja clima poate părea convingătoare, dar de fapt nu declanșează schimbarea comportamentului, potrivit lui Welzer, deoarece protecția mediului este văzută doar ca un „beneficiu secundar”, mai degrabă decât unul primar, pentru mulți.

Energia solară a devenit accesibilă

Pentru o lungă perioadă de timp, energia solară a fost costisitoare.Un proprietar de locuință interesat să instaleze un sistem solar a trebuit să se ocupe de probleme precum contractarea unui împrumut sau sacrificarea economiilor, găsirea unui instalator de încredere, gestionarea asigurărilor și întreținerii și așa mai departe. De prea multe ori asta a însemnat stres și costuri substanțiale, așa că de ce să faci tot efortul? Cu toate acestea, startup-urile au recunoscut recent aceste provocări și au inventat noi modele de afaceri care le facilitează proprietarilor de case să se alăture mișcării solare și să devină „prosumatori” – oameni care își produc și consumă propria energie electrică verde.

Tendința a început cu startup-ul Sunrun din California. În doar câțiva ani, Sunrun a devenit principala sursă de achiziționare de baterii și panouri solare pentru locuințe din SUA.

Sisteme de leasing solar

Închirierea solară ajunge și în Europa. Startup-ul cu sediul în Berlin, Enpal, a devenit, potrivit firmei de consultanță Deloitte, compania de tehnologie cu cea mai rapidă creștere din Germania și primul său unicorn greentech. Multe alte companii au început acum să copieze acel model de afaceri.

Ideea Enpal este simplă, dar eficientă: oferind energie solară spre închiriere printr-un model de abonament, proprietarii de case economisesc costuri mari de investiții și nu trebuie să se ocupe de monitorizarea, asigurarea sau întreținerea sistemului.

Fără costuri inițiale și plăți fixe mici de chirie, consumatorii beneficiază de energie curată produsă acasă, atât pentru uz personal, cât și pentru vânzarea excesului de energie electrică la rețea. Acest lucru face ca energia solară să fie obținută ușor, accesibilă exploatează potențialul latent al energiei curate acasă, declanșând astfel o mișcare solară.

Potrivit AIE, energia solară este acum mai ieftină decât energia nouă pe cărbune sau pe gaz în majoritatea țărilor.

„Văd că energia solară devine noul rege al piețelor de energie electrică din lume”, prezice directorul executiv al AIE, Fatih Birol.

Într-adevăr, acest „nou rege” nu va fi în mâinile celor puțini, ci în mâinile celor mulți, datorită unei mișcări de jos în sus în care oricine are un acoperiș participă la aprovizionarea cu energie de mâine.

Este momentul potrivit ca cetățenii să-și ia energia în propriile mâini. Pe măsură ce autoritățile de reglementare fac eforturi pentru mai multe energii regenerabile și startup-urile facilitează generarea de energie curată acasă, este timpul pentru o revoluție pe acoperiș.

spot_img

Ultimele știri