Ne putem dezvolta, reducând totodată consumul de energie?

Bankwatch România a publicat ieri un raport prin care demonstrează că dezvoltarea economică nu este condiționată de creșterea consumului energetic. Astfel, organizația vrea să atragă atenția asupra faptului că strategia energetică a țării trebuie să ia în considerare decuplarea PIB-consum.

bankwatch consumul de energie lead

Începând cu 2009, PIB-ul României a crescut concomitent cu descreșterea consumului de energie, potrivit datelor oficiale. Cu toate acestea, Ministerul Economiei anticipează o creștere a consumului de energie de între 20% și 100%, până în 2030. Pe baza acestor estimări, se elaborează în această perioadă strategia energetică națională. Cel mai probabil, ea nu va ține cont de decuplarea PIB – consum.

bankwatch consumul de energie th

Ideea decuplării PIB-ului de consumul de energie a fost introdusă pentru prima dată în 2011, într-un raport ONU. De atunci, a fost integrată în tot mai multe politici de dezvoltare la nivel mondial. După semnarea acordului climatic, UE și-a asumat o tranziție pe termen lung către o economie cu emisii reduse de CO2. Bankwatch acuză unele guverne că nu iau însă măsurile necesare.

Cum poate România reduce consumul de energie

România și-a asumat o reducere de 19% a consumului de energie până în 2020. Obiectivul UE este similar: un consum cu 20% mai mic decât în perioada preindustrială.

Potrivit raportului Bankwatch, România are una dintre cele mai bune rate de creștere economică din Uniunea Europeană. Totodată, își folosește energia de 2 ori mai ineficient decât media țărilor UE. Prin urmare, conform experților, există o oportunitate de înbunătățire, mai ales în sectoarele consum domestic și transporturi. Alexandru Mustață, coordonator de campanii Bankwatch România, explică situația:

Faptul că România și-a îndeplinit practic țintele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru 2020 fără a face eforturi deosebite demonstrează că avem încă un potențial vast pentru a aborda poluarea mai ambițios, în același timp asigurând prosperitatea societății acum și în viitor. Factorii de decizie trebuie să recunoască și să pregătească creșterea economică cu emisii scăzute.

Raportul cuprinde și câteva recomandări pentru autorități. Conform Bankwatch, ar trebui să fie prioritare investițiile în eficiență energetică, în reducerea emisiilor din sectorul transporturi și în dezvoltarea resurselor de energie regenerabilă.

spot_img

Ultimele știri