În urma unor episoade de poluare extremă din București, dar mai ales a unei „implicări nu tocmai eficiente” a Gărzii de Mediu din Capitală, ministrul Mediului, Costel Alexe, a solicitat demiterea șefului acestei instituții.
„În urma informațiilor apărute în spațiul public și a unei implicări nu tocmai eficiente a Gărzii de Mediu București în ce privește monitorizarea problemelor de mediu cu care se confruntă Bucureștiu, am solicitat azi comisarului general de la Garda de Mediu schimbarea din funcție a comisarului șef de la Garda de Mediu București”, a transmis ministrul, miercuri, într-o conferință de presă.
Viorel Glăman a fost șeful Gărzii de Mediu București din 2015 și a devenit cunoscut în spațiul public prin câteva fotografii de pe Facebook, postate de prietenii acestuia. Comisarul apărea la bustul gol – în piscină sau pe plajă, sau călare pe porcul tăiat de Crăciun.
Marți seară, într-o intervenție telefonică la Digi24, Viorel Glăman a declarat că poluarea din Capitală se datorează inversiunii termice a curenților de aer și că gropile de gunoi de la care ar putea să provină mirosul de ars nu sunt în București. Acesta nu a putut să dea definiția ecosistemului, atunci când jurnalistul Lucian Mândruță i-a solicitat-o, și a susținut că cei 13-14 comisari aflați în subordinea sa sunt prost plătiți, cu 3.600 de lei, de aceea nu pot face performanță.
Șefa Gărzii Naționale de Mediu, Marioara Gătej, a declarat pentru HotNews.ro că Glăman va fi mutat pe o altă funcție din instituție, în cel mult două zile.
În cadrul întâlnirii de urgență de luni, cu reprezentanții Gărzii de Mediu și Agenției de mediu, organizată ca urmare a episodului de poluare extremă, Alexe a anunțat că a solicitat demiterea conducerii Agenției pentru Protecția Mediului București (APM) pentru comunicarea defectuoasă. Ministrul a aflat despre situația calității aerului de pe Facebook, iar Garda de Mediu a primit înștiințare de la Minister, și nu de la APM.
Săptămâna aceasta, Poliția Capitalei desfășoară, alături de reprezentanți ai Gărzii de Mediu, nouă percheziții în Capitală și în județele Ilfov și Giurgiu. Potrivit unui comunicat, ancheta vizează societăți comerciale și persoane fizice. Până acum, Poliţia a reţinut două persoane pentru 24 de ore, urmând să fie prezentate magistraţilor