Cum să folosești aparatul de aer condiționat și să faci economii la factura de energie

Aparatele de aer condiţionat cu tehnologie Inverter sunt folosite atât pentru răcirea locuinţei, dar și pentru încălzire, în zilele mai răcoroase, fără să mai fie nevoie să pornim centrala termică. Aparatele cu tehnologie Inverter sunt de preferat celor clasice pentru numeroasele beneficii: consum mai mic de energie electrică cu până la 30%, eficienţă energetică ridicată, zgomot redus și fiabilitate ridicată în timp, potrivit E.ON. 

Tehnologia Inverter permite motorului compresorului să se autoregleze, să consume mai puțin și va fi mai fiabil și mai silențios. Îl vei putea folosi cu succes și în perioada rece.

Pe lângă alegerea unui aparat cu tehnologie Inverter, faci economii la factura de energie, dacă:

  • atunci când achiziționezi un aparat de aer condiționat, alegi unul cu puterea necesară de răcire/încălzire a spațiului tău. Un aparat cu o putere prea mică va avea o durată de viață mai scurtă, pentru că va fi suprasolicitat să răcească/încălzească spațiul necesar;
  • discuţi cu experții care instalează aerul condiționat, ca să găsiți un loc în care aparatul să fie ferit de razele directe ale soarelui, să evite supraîncălzirea și să nu reducă din performanța acestuia;
  • cureţi filtrele aparatului de aer condiționat o dată la 2 luni;
  • setezi temperatura optimă în locuință. Temperatura pentru funcționarea optimă a unui aparat de aer condiționat este între 21°C și 25°C. Pentru o temperatură ambientală mai scăzută de 21°C, aparatul de aer condiționat va fi solicitat la o putere crescută și va consuma mai multă energie electrică. Totodată, este indicat ca temperatura din locuință să nu difere cu mai mult de 2-3°C față de cea de afară, cu excepția temperaturilor extreme.

O gospodărie din trei are aer condiționat

Circa 32% dintre gospodăriile din România deţin minimum un aparat de aer condiţionat, iar 12% dintre români au în vedere achiziționarea, în următorul an, a unei soluții de răcire a locuinței de la un furnizor de energie, relevă un studiu realizat de E.ON.

Cele mai multe locuinţe dotate cu aparate de aer condiționat se regăsesc în Bucureşti (74%), iar cele mai puţine în județul Neamţ (5%). Dintre respondenții care au indicat că intenționează ca în următorul an să achiziționeze un aparat de aer condiționat cei mai mulți sunt din județele din sudul țării.

Vânzările de aparate de aer condiționat vor crește semnificativ în următorii ani, conform previziunilor IEA, pe fondul schimbărilor climatice accentuate, iar cei doresc să aibă răcoare în locuințe trebuie să pună accent pe eficiența energetică, astfel încât să beneficieze de confort cu un consum cât mai redus de electricitate.

De aceea, este foarte important ca la achiziționarea lor să se țină seama de eticheta energetică. Cu un aparat de clasă A+++, faci economii la factura de energie ce ajung până la cu 50% mai puțină energie electrică față de un aparat de clasă C sau D.

Potrivit studiului E.ON, 43% dintre respondenții chestionaţi spun că au cunoștință despre faptul că pot apela la furnizorul lor de energie pentru soluții de răcire a locuinței. Pachetul E.ON Cool, care include aparate de aer condiționat cu tehnologie Inverter și servicii tehnice, este în continuă creştere, peste 16.000 de clienți casnici alegând, în ultimii trei ani, această soluție la cheie.

Studiul efectuat de E.ON a fost realizat pe un eşantion reprezentativ naţional de 1.000 de persoane fizice lunar, cu vârsta peste 18 ani, prin metodologia CATI (Computer Assisted Telephonic Interviews) în cursul anului 2022. Marja de eroare maximă calculată este de ± 3.1% la un nivel de incredere de 95%.

Consumul de energie pentru răcirea spațiilor s-a triplat

Consumul de energie pentru răcirea spațiilor s-a triplat de la începutul anilor 1990, având consecințe semnificative asupra rețelelor electrice. Anul 2021 a fost unul dintre cei șapte ani cei mai calzi înregistrati vreodată, iar ultimii șapte ani au fost cei mai fierbinți înregistrati. Cererea de răcire a spațiilor a înregistrat cea mai mare creștere anuală între toate utilizările finale ale clădirilor în 2021 și a reprezentat aproximativ 16% din consumul final de electricitate în sectorul clădirilor (aproximativ 2 000 TWh), potrivit IEA.

Pe măsură ce planeta se încălzește, asigurarea satisfacerii nevoilor de răcire în mod echitabil devine o prioritate. Standardele de eficiență reprezintă o măsură cheie pentru a evita utilizarea pe termen lung a unităților de aer condiționat ineficiente în deceniile următoare.

În același timp, trebuie acordată prioritate soluțiilor pasive, bazate pe natură și alternative la aparatele de aer condiționat (care trebuie să fie prioritizate atunci când este posibil pentru a reduce creșterea cererii pentru tehnologii active), precum și îmbunătățirea designului clădirilor și cartierelor.

Deși există pe piață unități de aer condiționat foarte eficiente, majoritatea standardelor de eficiență – și implicit unitățile achiziționate de consumatori – au o eficiență de două-trei ori mai mică decât cea a celor mai bune tehnologii disponibile. Pentru a fi în conformitate cu Scenariul de Emisii Nete Zero (NZE), ratingul mediu de eficiență al noilor unități de aer condiționat ar trebui să crească cu cel puțin 50% până în 2030 în toate piețele.

Citește și: Cercetătorii au prezentat prototipul unui aparat de aer condiționat ecologic VIDEO 

Cum pregătești aparatul de aer condiționat pentru sezonul rece

Numărul aparatelor de aer condiționat se va tripla până în 2050

spot_img

Ultimele știri